Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Józanságra int az MNB

2006.02.20. 16:15
Hamecz István, az MNB alelnöke egy lengyel lapnak nyilatkozva arra figyelmezetett, hogy a jegybank kamatemelésre kényszerülhet a választások után, ha az új kormány intézkedései kockára teszik a forintot, vagy az infláció növekedésével fenyegetnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szükség esetén emelni fogja a kamatot, ha a választások után hivatalba lépő új kormány kockáztatja az inflációs kilátást vagy a forintot, írta hétfőn a lengyel Parkiet című gazdasági lap, Hamecz Istvánt, az MNB ügyvezető igazgatóját idézve.

"[A kamatok] az inflációs erlőrejelzéstől függnek. Ha lesz költségvetési kiigazítás, és az infláció csökkent, akkor a kamatok is tovább csökkennek. De ha az új kormány intézkedései kockára teszik a forintot, vagy az infláció növekedésével fenyegetnek, akkor kamatemelések válhatnak szükségessé " - mondta Hamecz István a lengyel lapban megjelent nyilatkozatában.

Hamecz szerint az államháztartási hiány csökkentése - a GDP arányosan 3 százalékos euróövezeti deficithatár alá - a legnehezebb feladat Magyarországnak. "Igazából ez az egyetlen akadály, mert ha a deficitet sikerül a maastrichti szintre csökkenteni, akkor a többi feltételt már könnyű teljesíteni" - idézte Hamecz Istvánt a Parkiet.