Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

7,75% - nagyot emeltek a kamaton

2006.09.25. 14:05
A kamatemelés trend ezúttal sem tört meg, a jegybank monetáris tanácsa hétfőn úgy döntött, keddtől 7,75 százalék az alapkamat mértéke. Ez fél százalékpontos emelést jelent, megegyezően azzal, amit a merészebb elemzők vártak. A forint árfolyama már napközben erősödött, vagyis a kamatemelést a piac is beárazta, igaz, délután négy óra körül ismét gyengülni kezdett.

Töretlen lendülettel folytatódott a jegybanki alapkamat emelése szeptemberben is. A monetáris tanács hétfői ülésén úgy döntött, szeptember 26-tól az alapkamat 7,75 százalékos, ami 0,5 százalékpontos emelést jelent. A kamatszint legutóbb 2005 áprilisában volt 7,75 százalék, ám akkor egy kamatcsökkentési periódusban jutott el erre a szintre, míg most már kamatemelési trendről beszélhetünk. A monetáris tanács indoklása ugyanakkor arra nem utal, várható-e az immár negyedik hónapja tartó kamatemelési trend folytatása.

A monetáris tanács szerint a legfrissebb adatok az inflációs nyomás erősödését jelzik. A döntésnél figyelembe vették azt is, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a magyarországi befektetésektől elvárt kockázati prémium.

Az elemzők arra számítanak, hogy igen. A Reuters múlt heti felmérése szerint a piaci szakértők arra számítanak, hogy 8-8,25 százalékos alapkamatig tart a monetáris szorítás, azt követően kezdődik az enyhítés. Prognózisuk szerint a jövő év végére térhet vissza az ország a most átlépett 7,50 százalékhoz.

A kamatszinthez júniusban nyúlt először a monetáris tanács, akkor 0,25, majd júliusban és az augusztusban is 0,5-0,5 százalékponttal szigorítottak. A júniusi döntés még nem segített kisebb-nagyobb megszakításokkal év eleje óta gyengélkedő forintárfolyamon, ám a júliusi és az augusztusi után erősödött a magyar pénz. A mostani kamatemelést már beárazta a piac, az euró ára a reggeli 277 forint fölötti szintről 274,6 forintra csökkent délelőtt. A döntés bejelentését követően a forinterősödés újabb lendületet vett, délután háromkor már 274,3 egységet adtak egy euróért. Később azonban megfordult a szél: fél ötkor már ismét 275,5-nél jártunk.

A monetáris tanács a kamatemelést továbbra is az infláció emelkedésével kapcsolatos várakozásokra alapozza. A jegybank a múlt hónapban tette közzé frissített inflációs jelentését, amelyben azt prognosztizálja, hogy a fogyasztói árak emelkedése jövőre 7 százalékos lesz, majd 2008-ra valamivel 4 százalék alá csökken.