Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

7,75% - nagyot emeltek a kamaton

2006.09.25. 14:05
A kamatemelés trend ezúttal sem tört meg, a jegybank monetáris tanácsa hétfőn úgy döntött, keddtől 7,75 százalék az alapkamat mértéke. Ez fél százalékpontos emelést jelent, megegyezően azzal, amit a merészebb elemzők vártak. A forint árfolyama már napközben erősödött, vagyis a kamatemelést a piac is beárazta, igaz, délután négy óra körül ismét gyengülni kezdett.

Töretlen lendülettel folytatódott a jegybanki alapkamat emelése szeptemberben is. A monetáris tanács hétfői ülésén úgy döntött, szeptember 26-tól az alapkamat 7,75 százalékos, ami 0,5 százalékpontos emelést jelent. A kamatszint legutóbb 2005 áprilisában volt 7,75 százalék, ám akkor egy kamatcsökkentési periódusban jutott el erre a szintre, míg most már kamatemelési trendről beszélhetünk. A monetáris tanács indoklása ugyanakkor arra nem utal, várható-e az immár negyedik hónapja tartó kamatemelési trend folytatása.

A monetáris tanács szerint a legfrissebb adatok az inflációs nyomás erősödését jelzik. A döntésnél figyelembe vették azt is, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a magyarországi befektetésektől elvárt kockázati prémium.

Az elemzők arra számítanak, hogy igen. A Reuters múlt heti felmérése szerint a piaci szakértők arra számítanak, hogy 8-8,25 százalékos alapkamatig tart a monetáris szorítás, azt követően kezdődik az enyhítés. Prognózisuk szerint a jövő év végére térhet vissza az ország a most átlépett 7,50 százalékhoz.

A kamatszinthez júniusban nyúlt először a monetáris tanács, akkor 0,25, majd júliusban és az augusztusban is 0,5-0,5 százalékponttal szigorítottak. A júniusi döntés még nem segített kisebb-nagyobb megszakításokkal év eleje óta gyengélkedő forintárfolyamon, ám a júliusi és az augusztusi után erősödött a magyar pénz. A mostani kamatemelést már beárazta a piac, az euró ára a reggeli 277 forint fölötti szintről 274,6 forintra csökkent délelőtt. A döntés bejelentését követően a forinterősödés újabb lendületet vett, délután háromkor már 274,3 egységet adtak egy euróért. Később azonban megfordult a szél: fél ötkor már ismét 275,5-nél jártunk.

A monetáris tanács a kamatemelést továbbra is az infláció emelkedésével kapcsolatos várakozásokra alapozza. A jegybank a múlt hónapban tette közzé frissített inflációs jelentését, amelyben azt prognosztizálja, hogy a fogyasztói árak emelkedése jövőre 7 százalékos lesz, majd 2008-ra valamivel 4 százalék alá csökken.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!