György
14 °C
24 °C

Erőteljesen csökkentené az inflációt a jegybank

2001.08.01. 11:14
Első alkalommal közölte hat félévre előre a nemzeti bank, hogy mekkora inflációt tart kívánatosnak. Az MNB 40 százalékos esélyt lát arra, hogy az idei pénzromlás meghaladja a 8 százalékot. Jövőre alig több, mint fele ennyit várnak év végére.
A Magyar Nemzeti Bank inflációs célkövető rendszere szerint a jegybank az idén a harmadik negyedévben 8,6 százalékos, a negyedik negyedévben 7,9 százalékos fogyasztói árszintnövekedést tart kívánatosnak - hozta nyilvánosságra szerdán a jegybank.

Egyenletesen csökken

Az infláció 2002 első negyedévében 7,3 százalék, második negyedévében 5,3 százalék, harmadik negyedévében 4,6 százalék, negyedik negyedévében 4,2 százalék lesz az MNB inflációs céljai szerint.

Előre belövik a célt

A Magyar Nemzeti Bank első inflációs jelentését szerdán tette közzé. Az MNB a közelmúltban váltotta fel korábbi árfolyamkövető monetáris politikáját az új rendszerrel. Az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszerben az MNB hat negyedévre előre inflációs célokat rögzít, és ennek megfelelően hozza meg monetáris politikai döntéseit.

Az inflációs célkitűzés az idén decemberre 7 százalék, 2002 decemberére 4,5 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank akkor avatkozik be az inflációs célkitűzés elérése érdekében, ha a fogyasztói árindex alakulása plusz-mínusz 1 százalékponttal eltér az előre jelzett pályától.

Vagy több lesz, vagy nem

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Magyar Nemzeti Bank 40 százalékos esélyt lát arra, hogy az idei december/decemberi infláció meghaladja a 8 százalékot.

A prognózis szerint az MNB decemberre 7,7 százalékos éves inflációt vár, ám ennek bizonytalansága - a húsárak kiszámíthatatlansága miatt - nagy. Az idei évre az MNB 9,3 százalékos átlagos fogyasztói árnövekedést jelez.

Felére csökken jövőre?

Jövőre a december/decemberi infláció 4,2 százalék lesz, és 40 százalék a valószínűsége annak, hogy ez alatt alakul a tényleges fogyasztói áremelkedés. Az 5,5 százalékos felső célértéknél magasabb infláció kialakulására is van esély, ennek nagysága 30 százalék.

Jövőre az MNB előrejelzése szerint az egész éves fogyasztói áremelkedés 5,4 százalék lesz.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft