Jenő
-3 °C
6 °C

Nőtt a háztartások megtakarítása

2002.11.18. 11:34
A háztartások nettó finanszírozási képessége - azaz a szektor megtakarítása - októberben 22,3 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.
A jegybank közleménye szerint az októberi növekedés ellenére a trend továbbra is a pénzügyi megtakarítások alacsony szintjét mutatja. A háztartások pénzügyi megtakarítása alapvetően forintbetétben képződött, emellett a szektor értékpapír-befektetéseit is növelte. A nettó pénzügyi vagyon piaci áron 43,1 milliárd forinttal emelkedett.

Októberben az idei legnagyobb mértékben, 76,8 milliárd forinttal emelkedett a háztartások hitelintézeteknél lévő forinteszközeinek állománya. A betétállomány kiugró mértékű növekedésében szerepet játszott az, hogy a november első napjaiban esedékes béreket már október végén kifizették.

Csökkenő devizabetétek, növekvő tartozás

A háztartások ebben a hónapban tovább csökkentették devizabetéteiket. Az október végi állomány 8 milliárd forinttal volt alacsonyabb a szeptember véginél. A háztartások birtokában lévő forintkészpénz állománya októberben 14,3 milliárd forinttal nőtt.

Az értékpapírokban tartott vagyon ebben a hónapban piaci áron 27,8 milliárd forinttal emelkedett. A háztartások tartozása 63,1 milliárd forinttal nőtt. Folytatódott az ingatlanhitelek bővülése, hó végi állományuk 55,4 milliárd forinttal növekedett, a fogyasztási és egyéb hiteleké pedig 2,4 milliárd forinttal bővült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?