Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nőtt a háztartások megtakarítása

2002.11.18. 11:34
A háztartások nettó finanszírozási képessége - azaz a szektor megtakarítása - októberben 22,3 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.
A jegybank közleménye szerint az októberi növekedés ellenére a trend továbbra is a pénzügyi megtakarítások alacsony szintjét mutatja. A háztartások pénzügyi megtakarítása alapvetően forintbetétben képződött, emellett a szektor értékpapír-befektetéseit is növelte. A nettó pénzügyi vagyon piaci áron 43,1 milliárd forinttal emelkedett.

Októberben az idei legnagyobb mértékben, 76,8 milliárd forinttal emelkedett a háztartások hitelintézeteknél lévő forinteszközeinek állománya. A betétállomány kiugró mértékű növekedésében szerepet játszott az, hogy a november első napjaiban esedékes béreket már október végén kifizették.

Csökkenő devizabetétek, növekvő tartozás

A háztartások ebben a hónapban tovább csökkentették devizabetéteiket. Az október végi állomány 8 milliárd forinttal volt alacsonyabb a szeptember véginél. A háztartások birtokában lévő forintkészpénz állománya októberben 14,3 milliárd forinttal nőtt.

Az értékpapírokban tartott vagyon ebben a hónapban piaci áron 27,8 milliárd forinttal emelkedett. A háztartások tartozása 63,1 milliárd forinttal nőtt. Folytatódott az ingatlanhitelek bővülése, hó végi állományuk 55,4 milliárd forinttal növekedett, a fogyasztási és egyéb hiteleké pedig 2,4 milliárd forinttal bővült.