Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Lemondásra szólították fel a jegybank elnökét a munkaadók

2002.12.05. 18:13
Kiss Elemér kancelláriaminiszter szerint a kormány is osztja az exportcégek aggodalmait a jegybank monetáris politikája miatt. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának további négy szervezete csütörtökön arra kérte Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy mondjon le posztjáról. Az MNB közleménye szerint az erős forint az infláció féken tartását segíti, ami az ország hosszú távú érdeke.
Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy az exportáló vállalatokat rendkívüli mértékben sújtotta a forint erősödése az elmúlt egy évben. Járai Zsigmond a legnagyobb exportáló vállalatokkal tartott legutóbbi találkozóján nem mutatott hajlandóságot elképzeléseinek változtatására.

Az erős forint miatt távoznak a multik?

Széles Gábor szerint választani kell a szigorú infláció ellenes, vagy a vállalatok versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását előtérbe helyező monetáris politika között. Az érintett szervezetek véleménye szerint ez utóbbi fontosabb. Széles Gábor hangsúlyozta, hogy rövid időn belül szeretnék a forint árfolyamsávjának 5-10 százalékos korrigálását, hogy a hazai fizetőeszköz gyengüljön. Széles Gábor szerint jövőre átlagosan 5-6 százalékos infláció így is elérhető, ugyanis a jegybank téves következtetésekből indul ki inflációs célkitűzéseinél. "A forint árfolyama és a fogyasztói árak emelkedése között nincs olyan szoros összefüggés, ahogy azt a jegybank elnöke gondolja" - tette hozzá.

"Az elmúlt egy évben az árfolyam-politika eredményeként kezdtek el kivonulni Magyarországról a multinacionális cégek, illetve bocsátottak el 15-20 ezer embert az állásukból" - véli Széles Gábor. Az MGYOSZ elnöke szerint a nagy exportáló vállalatoknak a 6 százalékos átlagos nyereségből kellett volna a 15 százalékos forint erősödést kompenzálni. A társaságok azonban ezt nem tudták megtenni. Széles Gábor szerint az erős forinttal a jegybank az uniós érdekeket szolgálja és nem a magyar vállalatokét. Antalffy Gábor a KISOSZ elnöke elmondta, hogy az exportáló vállalatok versenyképességének csökkenése az egész magyar gazdaságot érinti, ugyanis az exportáló cégek jövedelmezőségének csökkenése végigfut az egész piacon. Az MGYOSZ elnökségének lemondásra felszólító határozatát támogatta a KISOSZ, az ÁFEOSZ, az OKISZ és az IPOSZ is.

A kormány is aggódik

"Sok olyan jelzés érkezett vezető magyar vállalkozóktól, amelyek kifogásolták a Nemzeti Bank elnökének monetáris politikáját" - erősítette meg egy kérdésre Kiss Elemér egy mai sajtóbeszélgetésen. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője kijelentette, hogy a kormány osztja az aggodalmakat. A forint tartósan erős árfolyama ugyanis komoly bevételkiesést jelent a hazai exportőröknek, visszavetve ezzel a beruházás-fejlesztéseket.

A kancelláriaminiszter szerint a kancellária feladatköreihez kapcsolódó turizmust is rendkívül negatívan befolyásolja az MNB monetáris politikája, de jelentős, a magyar bankokban tárolt pénz is kiáramlik az országból a kedvezőtlen feltételek miatt. A minisztere szerint az MNB vezetőjének el kellene gondolkodnia, hogyan lehetne azt a problémát orvosolni. Kiss tiszteletben tartja a MGYOSZ álláspontját, de a "kormány ilyen nyilatkozatot még nem tett az ügyben".

Az MNB-nek az árstabilitás fontosabb

A Magyar Nemzeti Bank közleményben válaszolt. A dokumentum szerint az MNB és annak elnöke az egész ország, minden állampolgár érdekében az érvényes törvények és a mindenkori kormánnyal való együttes célkitűzések alapján tevékenykedik a pénzromlás megállításáért. Az infláció a gazdaságot szétzilálja, megengedhetetlen jövedelemkülönbségeket okoz, a szegények adója.

A mai gazdasági környezetben nehéz feladat a társadalom hosszú távú érdekeinek képviselete. A Magyar Nemzeti Bank érzékeli, hogy egyes csoportoknak rövid távú érdeke lehet az infláció növelése. Ezt azonban nem engedheti meg, ezért független a jegybank, és - mint minden modern európai országban - törvényben rögzített elsődleges célja az árstabilitás elérése, fenntartása.

"A Magyar Nemzeti Bank sikeresen szolgálta a fenti célt" - fogalmaz a közlemény. Az infláció a tavaly májusi 10,8 százalékos szintről ez év októberre 4,9 százalékra csökkent. A monetáris politika sikereit - több szervezettel együtt - az Európai Unió is nagyra értékelte legutóbbi országjelentésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!