József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gyurcsány miatt nem bővül a monetáris tanács

2005.02.19. 10:01
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök írásban is kikéri az MNB elnöke, Járai Zsigmond véleményét a monetáris tanács négy új tagjának kinevezéséhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb döntéshozó testülete így nem bővül hétfőn, de ezt a dátumot a kormányszóvivő szerint senki nem is forszírozta.

Nem érkezett meg az államfő hivatalához a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb döntéshozó testülete, a monetáris tanács új tagjainak kinevezésére vonatkozó előterjesztés, tudta meg a Magyar Nemzet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök négy jelöltjének nevét péntekig kellett volna a hivatalhoz eljuttatni, hogy a jövő hét elején bővüljön a testület. Erre azonban minden bizonnyal nem kerül sor.

Batiz András kormányszóvivő az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy gyorsított kinevezésről, hétfői ülésen ott levésről nem volt soha szó. Szavai szerint minden a normális menetében ment és megy továbbra is. A Miniszterelnök idáig sem próbálta gyorsítani az új tagok kinevezését, ahogy a meghallgatásukra rendkívüli bizottsági ülése sem hívtak össze.

Nem felel meg a törvénynek

A Magyar Nemzet arra emlékeztet, hogy Gyurcsány Ferenc nem kérte ki a jegybanktörvény által előírt módon az MNB elnöke, Járai Zsigmond véleményét, ezért nem történhetett meg a miniszterelnöki jelöltek kinevezése. Járai dokumentumát a Miniszterelnöki Hivatal előterjesztéséből kellett volna csatolni, de annak hiányában nem lehet továbbküldeni az államfőnek.

Batiz András elmondta, hogy a jegybankelnöki okmányt a jövő hét közepéig csatolják az iratokhoz. A törvény nem fogalmaz egyértelműen, hogy a jegybankelnöknek szóban vagy írásban kell-e reagálnia a kinevezésekre. A Miniszterelnöki Hivatal és a Köztársasági Elnöki Hivatal között született megállapodás szerint a kinevezési okmányokhoz csatolják a jegybankelnök írásos véleményét.

Gyurcsány Ferenc kormányfő ennek megfelelően jövő hét szerdáig várja Járai Zsigmondtól az iratokat, és ezt követően továbbítják azokat Mádl Ferenc hivatalához, mondta Batiz András. Mint emlékezetes, Járai Zsigmond korábban már közleményben jelezte, a kinevezések nem felelnek meg a törvénynek. Szerinte Gyurcsány Ferenc a nyilvános bejelentés előtt egy órával tájékoztatja őt a jelöltek személyéről, és ez nem nevezhető véleménykikérésnek.

Az új tagok januári megnevezésekor Járai már jelezte a törvényességi akadályt. A hiba kiküszöbölésének érdekében azonban Gyurcsány csak ezen a héten írt levelet a jegybankelnöknek, arra kérve őt, hogy utólag írásban véleményezze a négy jelöltjét. A napilap információi szerint valószínűleg az egész jelenlegi eljárás megakad a hiányzó okiratok miatt. Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyanis nem írhatja alá a kinevezéseket, amennyiben azok jogi előfeltételei nem teljesültek.