Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Medgyessy-t akarják jegybankelnöknek?

2006.03.17. 08:01
A választás utáni helyzetről szóló találgatások az MNB-re is kiterjednek, hiszen Járai Zsigmond jegybankelnök mandátuma kevesebb mint egy év múlva lejár, írta a Napi Gazdaság.
Bármelyik oldal alakítson kormányt, nem várható kedvező forgatókönyv, állítják egybehangzóan a Napi Gazdaságf által megkérdezett elemzők. Megítélésük szerint a lehetséges következményeket mindenképpen a külső környezet felől érkező hatásokba ágyazódva lehet csak vizsgálni, illetve prognosztizálni. Ellenzéki győzelem esetén a piac szempontjából kicsit negatívabb fejleményekre lehet számítani, ami az árfolyam gyengülésében, illetve hozamemelkedésben ölthet testet, vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír elemzője. A Fidesz még rájátszhat arra, hogy az előző kormány hagyatékára fogja a beígért változások elmaradását.

Szocialista kormányalakítás esetén az önkormányzati választásig nagy valószínűséggel semmi lényeges nem történik, s a fiskális "kiigazítás" minden bizonnyal csak jól kommunikálható látványelemekből áll majd. Igaz, olyan információk is terjednek, hogy a mostani pénzügyi kormányzat kész tervekkel rendelkezik, amelyeket az új kormány megalakítását követő hetekben el is indítanak, az elemzői és piaci vélekedések azonban meglehetősen szkeptikusak e tekintetben.

Narancsszínű kormány esetében pedig az jelent nehézséget, hogy a Fidesz olyannyira beszorította magát a populista ígéretekbe, hogy nagyobb "arculatvesztés" nélkül nehezen tudna kilépni belőlük. A reformok elmaradása, illetve elvékonyodása esetén az elemző szerint a forint gyengülésére és kamatemelésre lehet számítani, ezek üteme főleg a külső tényezők akkori alakulásától függ. A pártprogramokból mindenesetre - eltekintve a 2010-es euró stabil hangoztatásától, valamint a jól ismert lózungoktól - sok minden nem derül ki a kiigazítás mikéntjét és ütemezését illetően, s a választási frazeológiából is csak következtetni lehet erre-arra - gyorsaságra a legkevésbé.

A monetáris politikában feltehetően nem lesznek falrengető változások egyik választási kimenetel esetén sem. Ha szocialista kormány lesz, a várakozások szerint az eddigi együttélés folytatódik a Járai Zsigmond elnöki ciklusából még hátralévő 348 nap során, egészen 2007 március elsejéig, a mandátum lejártáig. A jegybank a Fidesz-kormánnyal vélhetően kevéssé konfrontálódna a kommunikáció szintjén. A kamatpályát eddig sem és ezután sem befolyásolja a napi politikai helyzet, még annak fényében sem, hogy az elnök az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere volt. Már csak azért sem várható nagy összeborulás a Fidesz-kormánnyal, mert a sáveltolás jó lecke volt az MNB számára, hogy célszerű a függetlenség megőrzése, vélekedik Németh Dávid, az ING Bank elemzője.

A következő elnök kilétét alapvetően meghatározza az új kormány összetétele, változatlan kormányzás esetén vélhetően a szocialistákhoz közelebb álló jelöltet terjesztenek a köztársasági elnök elé - egyes híresztelések szerint Medgyessy Péter leköszönt kormányfő neve is szóba került. Ellenkező szcenárió esetén - amennyiben a jelenlegi elnök nem folytatná - az MNB ügyvezető igazgatója, Urbán László neve is előkerülhet.

Nemcsak a jelenlegi jegybankelnöknek, hanem három alelnökének is lejár a mandátuma a monetáris tanácsban a jövő év közepéig. Közülük kettőnek mindenképpen búcsúznia kell a tanácstól, vagyis a "héják" négyfős tábora alaposan meggyengül. Miután kilenc taggal még működőképes a jelenleg 13 fős tanács, egy esetleges szocialista kormánynak vélhetően nem lesz majd feltétlenül sürgős a pótlásuk. Egyértelmű többségbe kerülnek ugyanis a kamatcsökkentés melletti "galambok".