György
14 °C
24 °C

Járai Zsigmond szerint ki kell dobni a konvergenciaprogramot

2006.11.22. 16:45
Az MNB konferenciáján az MNB elnöke bírálta a legélesebben a kormány programját, de a gazdaságélénkítést és a reformokat többen is hiányolták. Magyarország gazdasági és társadalmi értelemben ördögi körben van, a kitöréshez további lépések szükségesek - hangzott el.

A helyzet nagyon rossz, utolsók vagyunk, és még jobban le fogunk maradni - összegezte a jegybank elnöke az MNB által szervezett "Infláció, növekedés, egyensúly - gazdasági kilátások" konferencián a véleményét. Járai Zsigmond úgy látja, nincs valódi program ma Magyarországon. A konvergenciaprogramon "úgy lehetne javítani, ha kidobjuk", és új készül helyette. A jelenlegi szerinte nem vezet el az euróhoz, nem segíti a gazdaságot, és a felrajzolt pályán azt sem látni, mitől csökkene az infláció. Kellenek a reformok, de nem lehet reformokat csinálni politikai konszenzus nélkül - tette hozzá. Hangsúlyozta: akár kamatemeléssel, akár más monetáris eszközzel meg fogják akadályozni, hogy a túlzott várakozások miatt magasabb vagy elhúzódó inflációs pályára kerüljünk.

Ördögi kör I.

Árnyaltabb képet festett, de a reformok, illetve a növekedésorientált gazdaságpolitika szükségességét hangsúlyozta előadásában Orbán Krisztián, a CEMI elnöke és Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója is.


Járai Zsigmond

Orbán szerint abban nincs vita a szakemberek között, hogy a kormány csomagja a forint stabilitása és a költségvetési egyensúly irányába mutat, tehát üdvözlendő. Ám hangsúlyozta: ez a program nem vezet ki az ördögi körként jellemezhető helyzetből, amelynek lényege, hogy miközben a foglalkoztatottság alacsony, kevesen fizetnek adót, és sokan szorulnak szociális ellátásra, ami az állami költségvetés borulásához vezet. Ha ebből a helyzetből az állam adóemeléssel akar kitörni, azzal nem segíti elő a foglalkoztatottság és a gazdaság növekedését, és az ördögi kör bezárul - ismertette a CEMI által májusban publikált, az idei reformkorszak legátfogóbb gazdasági helyzetelemzésének és programjavaslatának alapját Orbán. Kiemelte: a forintválság és a költségvetési krízis árnyékában kevesebb szó esik arról, hogy a magyar gazdasági növekedés évek óta elmarad a régiótól, és most még nagyobbra nőhet a szakadék.

A CEMI vezetője szerint nincs késő az adóreformhoz, amely - az élőmunka-terhek csökkentésén és az egyéb adók növelésén keresztül - elősegíti a növekedést. Kiemelte azt is, átfogó adóreformot nem lehet hónapok alatt csinálni. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc bejelentésére is utalva hangsúlyozta: ha a kormány komolyan gondolja, hogy megteszi a szükséges lépéseket 2008-2009-ben, az előkészítést azonnal kell elkezdeni.

Ördögi kör II.

Egy másik ördögi körre hívta fel a figyelmet Bokros Lajos. Az egykori pénzügyminiszter előadását azzal kezdte: a feltörekvő piacokhoz sorolt 25 ország közül Magyarország idén a második legrosszabb gazdasági növekedést produkálja, de jövőre biztosan utolsó lesz, s a folyó fizetési mérleg hiányát tekintve szintén utolsó előttiek vagyunk. Ezzel együtt Bokros szerint ma nem államcsőd fenyeget, hanem az a kérdés, felzárkózik, vagy leszakad Magyarország.


Bokros Lajos

Bokros ördögi körének lényege: a hiánnyal küzdő költségvetés romló közszolgáltatásokat biztosítan, ami adóelkerülésre, adócsalásra ösztönöz, és táptalajt biztosít a korrupciónak. Ez a kulturális-civilizációs romláshoz vezető folyamat messze több, mint költségvetési kérdés - emelte ki. A kitörést a szerkezeti reform jelenti Bokros szerint: ez a záloga a gyors növekedésnek, amely csak kisebb hiány és kisebb jövedelem-újraelosztás mellett lehet tartós. Ez viszont csak a kiadások lényeges csökkentésével képzelhető el, ami pedig csak a kiadások szerkezetének érdemi változása esetén valósulhat meg. A feltétel az intézményi reform. Bokros szerint látni kell: nem arról van szó, hogy egyes területekre, például az oktatásra vagy az egészségügyre kevesebbet költünk a jövőben, hanem arról, hogy ezeket a szolgáltatásokat nem kizárólag a költségvetésen keresztül finanszírozzuk. Vagyis közvetlenül azok fizetnek, akik igénybe veszik őket. Bokros szerint minden területen lépni kell, hogy ezek segítsék egymást és a közgondolkodás átalakulását. Van terület, ahol elegendőek kisebb lépések, de az "átfogó, minden elemében összecsiszolt reformok kritikus tömegére van szükség".

Le a települési önkormányzatokkal!

A CEU vezérigazgatója szerint a rangsorban az első helyen az egészségügyi és az oktatási terület reformjának kell állnia (Bokros egészségügyi és oktatási javaslatairól itt olvashat bővebben). Ugyanakkor az államigazgatás átalakítása sem kerülhető meg, a "fejétől bűzlik a hal" elv alapján a parlament létszámát kell először csökkenteni. Ezután egy önkormányzati reform keretében lehetne elérni, hogy a települési helyett a járási-kistérségi egység lehessen a legalsó szintű hivatallal is rendelkező önkormányzat.