A jegybank közbelép, ha kell

2008.10.08. 11:35
A jegybank kész közbelépni, ha veszélyben lenne a magyar pénzügyi rendszer stabilitása, de ennek semmi jele – jelentette ki Király Júlia, az MNB alelnöke. Az Európában kialakult bizalmi válság azért itthon is megrázkódtatásokat okozhat.

A pénzügyi stabilitási jelentés áprilisi megjelenése óta felgyorsultak az események a világban, de világképünkön nem kellett változtatni – mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, amikor a bemutatta a jelentés frissítését. Az akkori megállapítások ma is megállják a helyüket, vagyis bár pénzügyi válság van, a magyar bankrendszer stabil, a pénzintézetek jelentős tőketartalékkal rendelkeznek, a hazai bankpiac normálisan működik.

A válság begyűrűzéséről, egyszerűen azért, mert a magyar bankrendszer az európai rendszer szerves része, Király Júlia szerint nincs értelme beszélni: a "tornádó oldalszele elér minket, de ennek az oldalszélnek az ereje változó lehet". A magyar bankrendszert nagyfokú törékenység jellemzi, emiatt a nemzetközi pénzügyi piacokon kialakult bizalmi válság és pánikhangulat erősödése megrázkódtatást okozhat.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban látszólag az volt a helyzet, hogy egy lokális robbanásról van szó, de a pénzpiacok globalizációja miatt egyértelmű volt, hogy a krízis túlmutat az Egyesült Államokon. Jelen pillanatban nem ismert a tényleges veszteségek alakulása, folyamatosan újabbak merülnek fel, a pénzügyi piacokat turbulencia jellemzi.

Európában bizalmi válság van

Európa nem független az amerikai piacoktól, de itt csak részben vezethető vissza fundamentális okokra a válság. Az európai piacokon bizalmi válság van, ennek felerősödése egyre több irracionális reakciót vált ki. Az elmúlt időszakban a tőzsdék zuhanása a kialakult pánikhangulatnak köszönhető.

Az európai tagállamok és az uniós hatóságok jelezték, hogy minden olyan intézkedést meghoznak, ami helyreállíthatja a bankok egymás közötti és a befektetők piaccal szembeni bizalmát. A legutolsó ilyen intézkedés pont tegnap történt, az uniós pénzügyminiszterek úgy döntöttek, hogy az tagállamok 50 ezer euróig garantálják a betétek kifizetését, ezzel megvédik a magánbefektetőket attól, hogy elveszítsék pénzüket.

Magyarországon stabil a rendszer

Mi van az OTP-vel?

Az OTP Bank árfolyamzuhanása nem egyedülálló. A mostani zuhanásnak nincsenek fundamentális okai, a bank tőkeerős, likviditási problémái nincsenek – jelentette ki Király Júlia kérdésre válaszolva.

A magyar pénzügyi rendszernek az alacsonyabb gazdasági növekedésből fakadó kockázatokkal kell szembenéznie. A bizalmatlanság miatt nőnek a deviza- és forinteszközös finanszírozási költségei, emiatt nőnek a hitelkamatok, szigorodnak a hitelezési feltételek. Valószínűsíthető, hogy lassul a hitelezés, de drasztikus kiigazításra azért nem kell számítani.

Bizonytalanságot okozhat, hogyan érinti a válság a magyarországi bankok anyabankjainak stabilitását. Király Júlia kijelentette, hogy eddigi információik alapján ezen bankok helyzete a lakossági források magas aránya miatt kiegyensúlyozott, stabilnak mondható.

A jegybank kész közbelépni

Összefoglalva, a jegybank alelnöke szerint a hazai pénzügyi rendszer mentes a működési zavaroktól, a bankrendszer finanszírozási helyzete sem változott érdemben. Nincsenek mérgező értékpapírjaik, a korábbi évek magas jövedelmezőségnek köszönhetően nincs tőkevesztés. A bankoknak azonban folyamatosan alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy a likviditási nehézségek tartóssá válhatnak.

Ha a likviditási helyzet tovább romlik és ez fenyegeti a pénzügyi rendszer stabilitását, akkor az MNB kész és képes a pénzügyi piacok stabil működését biztosítani – jelentette ki Király Júlia.

Az OTP túlélő üzemmódra kapcsolt

"Az OTP Bank átkapcsolt túlélőmódba, de megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy átnavigáljon a jelenlegi pénzügyi krízishelyzeten"- véli Urbán László, a társaság pénzügyi igazgatója a portfolio.hu beszámolója szerint egy pénzügyi konferencián. "Nem vagyunk képesek arra, hogy biztosítsuk partnereink számára azt a forrást, amit hitel formájában szeretnének kapni tőlünk" - mondta Urbán László, azt magyarázva, hogy mit ért túlélőmód alatt. A menedzser hozzátette, hogy a banknak temérdek likviditása van és nagyon jó állapotban van.  • Hírek
  • Hitelkártya