Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Lyukas forradalmi zászló az 500 forintoson

2006.10.20. 16:06
A emlékváltozatoknak csak a hátoldala tér el az eredeti 50-estől és 500-astól: mindkettőn az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.

A Magyar Nemzeti Bank az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére kibocsátja az 50 forintos érme és az 500 forintos bankjegy emlékváltozatát. Az érmék 2 millió, a bankjegyek 15 millió példányban kerülnek forgalomba.

Az 1956-os forradalomra emlékező érmék névértékes oldala, illetve a bankjegyek előlapja megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, illetve a bankjegyek előlapjával. A hátoldalon azonban egységesen az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.

Az új érmeoldalt a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István készítette. Az új bankjegy hátoldalán látható - Helbing Ferenc rajza alapján készített - reprodukció, valamint a hátoldal képének összeállítása Pálinkás György grafikusművész munkája.

Az 50 forintos forgalmi érmekkel és az 500 forintos bankjegyekkel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Forgalomba még nem került, verdefényes érméket, illetve hajtatlan, nyomdafriss bankjegyeket a gyűjtők az MNB pénztárában névértéken vásárolhatnak.

Az érmékből és a bankjegyekből 12 ezer darab közös díszcsomagolásban kerül forgalomba, amelyet a Magyar Pénzverő Zrt. árusít.