Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Érzékeny a magyar dolgozó

2004.10.22. 08:45
Egy felmérés az európai munkavállalókat faggatta munkahelyi helyzetükről. Az írek a legelégedettebbek, de a rossz kommunikáció, a sok munka és a bunkó munkatársak rontják a munkakedvet.
A Monster.com felmérésében közel 15 ezer európai munkavállalót kérdezett meg arról, mi zavarja leginkább a munkahelyén. A felmérés ugyan a magyar dolgozókat nem kérdezte, Kalmár Péter úgy véli, a rossz vezetői kommunikáció rontja leginkább a hazai munkavállalók hangulatát.

Önbecsülés

"Mi, magyarok pedig nehezen viseljük a kritikát, és többet számít, hogy egy vezető hogyan, mint az, hogy mit mond" - fogalmaz Kalmár Péter, a Flow csoport ügyvezető igazgatója. A szakember tapasztalatai alapján a magyarok nem bírják, ha utasítják őket, és azt sem, ha megkérdőjelezik a kompetenciájukat. A hazai szakemberek önbecsülését könnyű megsérteni - állítja a Flow csoport vezetője.

A Monster.com adatai szerint egy átlagos munkavállaló 64 ezer órát tölt összesen élete során a munkahelyén, így közel sem mindegy, milyen hangulatban végzi napi teendőit. Az írek 37 százaléka állítja, egyáltalán nem idegesíti semmi a munkahelyén. Ezzel szemben 27 százalékukat a bürokrácia nyomasztja, 14 százalékukat a kollégák viselkedése, közel egyötödüket pedig a túlórázás.

A svédek 64 százalékát viszont a munkatársakkal való együttlét viseli meg. Nem a csapatban történő munkavégzés, sokkal inkább a kollégák olykor közönséges viselkedése rontja a dolgozók hangulatát. Míg a spanyoloknak közel felét, addig az olaszoknak alig több mint egyharmadát idegesíti a hosszú munkaidő. Kalmár Péter úgy véli, minket, magyarokat a bérek színvonala is idegesít, de szerinte ez általános európai hangulatrontó tényező.