Benedek
-4 °C
5 °C

Beáraznak kétezer állami ingatlant

2008.05.26. 14:53
Közbeszerzési eljárást indított a nemzeti vagyonkezelő az állami ingatlanvagyon értékbecslésére, derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Két tenderen választják ki az értékbecslőket, akiknek összesen több mint kétezer ingatlant kell felbecsülniük három év alatt. A cég azt közölte: ezekkel a közbeszerzési eljárásokkal kívánja kiválasztani azokat az értékbecslőket, amelyeket az idevonatkozó jogszabályok számára előírnak.

Összesen legalább 2050 állami ingatlan értékbecslésére írt ki két egyszerűsített közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Az értékbecslőket külön versenyeztetik a 250 millió forintot el nem érő, és az annál értékesebb ingatlanok értékének meghatározására.

A közbeszerzési felhívás szerint az MNV az elkövetkező három évben az állami tulajdonban lévő negyedmilliárd alatti értékű nagyszámú ingatlanból nagyjából 1650-et kíván felbecsültetni. A tájékoztatás szerint az értékbecslőknek 1100 darab 10 millió forintot el nem érő, 400 darab 10-25 millió forint közötti, és 150 darab 25-250 millió forint közötti értékű ingatlan értékbecslését kell elvégezniük, de az MNV figyelmeztet arra, hogy a mennyiség ennél 25 százalékkal több lehet.

Egy másik felhívásban további 300 darab 250-750 millió forintos, valamint 100 darab 750 millió forintnál is drágább ingatlanra keresnek értékbecslőt, itt is fenntartva azt, hogy az összmennyiség ennél 25 százalékkal több lehet. Összesen tehát akár a 2500-at is elérheti a felmérésre váró állami ingatlanok száma, míg értékük – ha csak a 2050 ingatlanból és mindenhol az alsó értékekből indulunk ki – meghaladja a 240 milliárd forintot.

Az ingatlanok értékbecslése azért fontos, mert minden vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó feladatnál – vagyonkezelésbe vagy bérbe adás, értékesítés, ingyenes önkormányzati vagyonátadás – szükséges a független értékbecslő igénybevétele – közölte az MNV. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy Veres János május 7-i bejelentése értelmében az Új tulajdonosi program első lépcsőjében egy majdani ingatlankezelő cég részvényeiből is kaphatunk.

Az MNV képviselőinek tájékoztatása szerint azonban a meghirdetett két közbeszerzési eljárás független az néptulajdonosi programtól, és alapvetően az MNV Zrt. általános vagyongazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódik. A tenderen meghirdetett szolgáltatásokhoz kapcsolódó ingatlanok volumene és a szolgáltatások időtartama arányos az MNV vagyongazdálkodási feladataival – közölte a vagyonkezelő.

A tenderre a pályázók a pályázati dokumentáció megvásárlásával, június 16-ig jelentkezhetnek. Az írásbeli ajánlat alapján egyfordulós szóbeli tárgyalás lesz június 17-én a jelentkezőkkel ábécésorrendben, a tárgyalás végén végső írásos ajánlatot kell benyújtaniuk. Az MNV tervei szerint mindkét tenderben június 20-án lesz az eredményhirdetés, és tíz nappal később a szerződéskötés a győztesekkel.