Aliz
6 °C
14 °C

Felfutott a mobiltelefonok kivitele

2002.08.08. 10:34
A Svédországba irányuló mobiltelefon-kivitel értéke május végére 4 millióról 512 millió dollárra emelkedett. A teljes magyar kivitel több mint ötszörösére nőtt.
A január-májusi időszakban feltűnően, 5,64-szeresére bővült a Svédországba irányuló magyar kivitel - közölte a Napi Gazdaság. A tavalyi hasonló időszakban az export a KSH adatai szerint 104,3 millió dollárt tett ki, idén május végén 596,1 millió dollár volt. A tavalyi egész éves kivitel értéke 334,9 millió dollárra rúgott.

A gazdasági és közlekedési tárca adataiból kiderül, hogy az export a gépek és berendezések árufőcsoportban ugrott meg szembetűnően, 69 millió dollárról 624 millióra. A stockholmi külgazdasági attasétól, Király Tamástól megtudtuk, hogy a vizsgált időszakban a magyar mobiltelefon-szállítások növekedése okozta az export robbanásszerű növekedését.

A fő szállító a Flextronics

A szállítások bővülésével párhuzamosan folyamatosan nőtt a skandináv országba irányuló kivitel: az első két hónapban 279,9 százalékkal, majd a következő hónapokban rendre 389,6, 452,9, illetve 564,6 százalékkal. A Svédországba irányuló mobiltelefon-kivitel értéke május végére 4 millióról 512 millió dollárra emelkedett. Svédországi exportja a magyarországi mobiltelefon-gyártók közül a többféle márkát gyártó Flextronics International Kft.-nek és a Nokia Hungary Kft.-nek van.

A komáromi Nokia-gyárban összeszerelt készülékeknek csupán elenyésző hányada kerül a svéd piacra. A fő szállító ugyanis a Flextronics, amely szerződéses kapcsolatban áll az olyan bedolgozókkal, mint például a Sony-Ericsson. Peter Baumgartner, a Flextronics International Ltd. közép-európai igazgatója konkrét adatokat nem említve annyit mondott a Napi Gazdaságnak, hogy az év első felének eredményei bizonyos relációkban valóban kedvezőbbek a vártnál. Azt a felvetést, hogy e viszonylatok között van-e a svéd is, Baumgartner nem kívánta megerősíteni, bár nem is cáfolta.

Nem várt fellendülés

Tavaly még kifejezetten pesszimisták voltak a mobilkészülék-gyártók a piaci keresletet illetően, csak kevesen vártak fellendülést. A Magyarországon eddig több mint 500 millió dollárt befektető Flextronics szakértői akkor is a bizakodóbbak közé tartoztak. Az északi országban piacot talált magyar kivitelben egyébként még a feldolgozott termékek értéke nőtt, a teljes magyar export növekedését mintegy kétszer meghaladóan, 11,6 százalékkal. Visszaesett viszont az élelmiszerek exportja - 11,3 százalékkal -, és a nyersanyagoké - 26,2 százalékkal -, igaz, e két árufőcsoport kivitelének értéke csekély. Svédország a mobilexport ilyen mértékű felfutásával a 18. helyről a 6.-ra avanzsált a magyar exportcélországok rangsorában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?