Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Már félszáz módosító a költségvetéshez

2005.11.03. 15:20
Kapcsolódók (8)
Noha csak szerdán kezdődött a jövő évi költségvetési törvény általános vitája, néhány képviselő nem volt rest, és már 52 módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz. A fideszes Pap János, a független Püski András és Medgyasszay László mellett az MSZP-s Keleti György is átírná - igaz, ő csak egy ponton - a tervezetet.
Az MDF-esből függetlenné avanzsált Püski András a leggyorsabb honatya - legalábbis ami a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatokat illeti. A hajdúböszörményi egyéni választókerületben megválasztott képviselő húsz ponton írná át a büdzsét, valamennyi javaslata választókerületébe csoportosítana át pénzeket, főleg az általános tartalékból.

Út, művház, iskola

A Hajdúnánás és Polgár közötti 3501. számú út rendbetételére, valamint a Görbeháza és Hajdúnánás közötti 3508-asra 600-600 millió, a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-esre 500 millió, a Hajdúdorog és Hajdúnánás közötti 3502-esre két tételben 500 és 150 millió forintot költene.

A szívén viseli emellett a hajdúdorogi főtér sorsát (500 milliót kér a felújítására), a hajdúnánási civil háznak 70 millió, a városi rendőrkapitányságnak 300 millió forintot kér. Hajdúböszörménynek egy általános iskola felújításával (700 millió forint) és a művháznak kért 200 millió forinttal kedveskedne a honatya, aki feltehetően 2006-ban is szeretne választókörzetében mandátumot szerezni.

Aszfaltot Mosonmagyarórvárra, sokat

A fideszes Pap János - szintén egyéni választókerületi képviselő, Mosonmagyaróvárról - Püskinél is szorgalmasabb volt a maga 25 javaslatával. Emellett nem kispályázik százmiliókkal és négyszámjegyű utakkal: a nemzeti agrár- és környezetvédelmi programra - jelentkezzen, aki erről bármit is hallott eddig - 7,5 milliárd forinttal költene többet, valamint 3 milliárdot szeretne az M1-es autópálya mosonmagyaróvári déli lecsatlakozójának, további 1 milliárdot (területfejlesztési pénzek átcsoportosításával) a várost elkerülő útnak a megépítésére.

Az útépítés egyébként is Pap János szíve csücske, egymilliárd forintot kérne a kerékpárút-hálózat fejlesztésére, ugyanannyit a mosonmagyaróvári körforgalomra. A természeti értékek sem kerülték el a honatya figyelmét, több százmilliót költene a szigetközi rehabilitációra, és további ötszázmilliót a holtág-rehabilitációs programra.

Lovasprogram és autisták

A szintén Győr-Moson-Sopron megyei Medgyasszay László (győri egyéni képviselő, Püskihez hasonlóan MDF-esből lett független) hat módosítót nyújtott be a büdzséhez. Az egészségügy 21 lépését konkretizálná azzal, hogy 100 millió forintot adna a veszprémvarsányi mentőállomás megépítésére, amit szerinte évek óta terveznek, de csak nem lesz belőle semmi.

A politikus emellett 762 millió forintot költene a téti városközpont kialakítására, az önkormányzatok fejlesztési célú és vis major kiadásaira 8 milliárd forintot csoportosítana át a leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatására szánt 10 milliárdos keretből. Ehhez képest aprópénz, hogy 36 millióval növelné a polgárőrségek támogatását az ORFK költségvetésének terhére - indoklása szerint mindkét változtatással csak az erre az évre előirányzott szintet érnék el. A nemzeti lovasprogramra 100 millió forinttal adna többet, mint a kormány, egy mindszentpusztai autistaintézet felépítését 50 millió forinttal támogatná.

Egy legény a gáton

A kormánypárti honatyák láthatóan nemcsak beszélnek arról, mennyire jó ez a bizony egyáltalán nem választási költségvetés. Egyetlen képviselő, Keleti György volt honvédelmi miniszter nyújtott be egyetlen módosító javaslatot. A Kisbért egy 1992-es időközi választás óta képviselő honatya az illetéktörvényt módosítaná, hogy ne kelljen illetékes fizetni a birtokösszevonáshoz kapcsolódó haszonélvezeti és használati jogok után, ha ilyen jogok az elcserélt földrészleteket is terhelték.