Valér
2 °C
8 °C

Drága mulatság a repülőgép-modellezés

2005.12.09. 09:23
A repülőgépmodellek lényegében mindenki számára elérhetőek Magyarországon, az viszont vérmérséklet és anyagi lehetőség függvénye, hogy mennyit költ erre a hobbira, aki bütykölni is szeretné "gépmadarát". Budapesten igen sok márka viszonteladója megtalálható, de egy-egy nagyobb szaküzlet szinte minden vidéki nagyvárosban akad.

A Napi Gazdaság által megkérdezett üzletek egyaránt arról számoltak be, hogy naponta érdeklődnek náluk ilyen "eszközök" iránt. A fővárosban és vidéken több boltot üzemeltető Modell & Hobby Kft. munkatársa szerint szinte naponta el is adnak egy-egy példányt, az éves piacot azonban még megbecsülni sem próbálta.

Annak, aki komolyabban szeretne "szabadon repülő" modellekkel foglalkozni, azt is el kell döntenie, hogy melyik kategóriát részesíti előnyben. Jelenleg a legnépszerűbbek a vitorlázó-, a gumimotoros, a robbanómotoros, a zárttéri gépek, továbbá a helikopterek - nyilatkozta lapunknak Harmath Andor, a Magyar Modellező Szövetség (MMSZ) főtitkára. Egy versenyzésre is alkalmas, de hagyományos anyagokból készülő példány 30-50 ezer forintból kijön. Azoknak viszont, akik komolyan szeretnének ezzel foglalkozni, s akár világkupákon is indulnának, már kompozit anyagokat - szénszál, kevlár - kell felhasználniuk az építéshez. Az eredményes szerepléshez egy elektromos vezérlésű mágneses repülési időzítőt is be kell építeni a gépbe, így az ár már a 100 ezer forintot is meghaladja. Azzal is számolni kell, hogy versenyen sérülhet a repülő, ezért legalább három géppel illik megjelenni. A kompozit alkatrészek elkészítése drága, így az élversenyzők ezeket rendszerint Ukrajnából vagy Oroszországból szerzik be, mivel ott alacsonyabbak a költségek.

Sokan azonban a legismertebb, rádió-távirányítású elektromos vagy robbanómotoros gépeket választják, s ezek vásárlóinak zöme nem versenyez. A belépő modellek itt is viszonylag olcsók: egy elektromos motorral szerelt gép 10 ezer forinttól beszerezhető. A Modell & Hobby szakemberei szerint ezekből a gépekből hiányzanak a repülési irányt szabályozó szervók, ám játékcélra megfelelőek. Egy három szervóval ellátott elektromos gépért kittben - olyan csomagban, amihez érdemben nem kell hozzányúlni, hogy szálljon a modell - már 80 ezer forintot kell letenni. Egy robbanómotoros, versenyzésre is használható típusért pedig 100-200 ezer forintot is ki kell fizetni, ráadásul egy indulónak itt is több géppel kell rendelkeznie.