Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Puccskísérlet a Slovnaftnál

2003.05.19. 10:37
Nincs szerencséje a Molnak a Slovnafttal. A márciusi nyilvános vételi ajánlatukat nem fogadta el a szlovák tőkepiaci felügyelet, az ügyben még folyik a vizsgálat. Most pedig rekordhosszúságú, két napig tartó két közgyűlésen sikerült megakadályozni, hogy egy befektetői csoport átvegye a szlovák cég irányítását. A magát a kisrészvényesek képviselőjének beállító csoport a tervezett osztalék kétszeresére tartott igényt, majd kezdeményezte a Slovnaft teljes vezetőségének visszahívását.
A Mol a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) közösen akadályozta meg, hogy a szlovák Slovnaft olajtársaság egyik részvényesi csoportja átvegye a cég irányítását a szombaton elkezdett és vasárnap délelőtt befejezett éves rendes, illetve rendkívüli közgyűlésen. Azon ugyanis magukat kisbefektetőknek beállító, cápa típusú befektetők akarták átvenni, illegális eszközöket is igénybe véve, a Slovnaft irányítását - mondta Felkai György, a Mol Rt. igazgatója a közgyűléseket követően az MTI-nek.

Befolyásolták a Slovnaft árfolyamát?

A Mol 70,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Slovnaftban, miután a 2000-ben megszerzett mintegy harminc százalékához tavaly novemberben 360 millió dollárt érő készpénzes és részvénycserés ügyletben negyven százalékos részvénycsomagot szerzett. A közgyűlésen azonban csak 50 százalék mínusz egy részvénnyel szavazott - mondta Felkai György. Ennek oka az volt, hogy Mol kötelező nyilvános vételi ajánlatát egyelőre nem fogadta el a szlovák tőkepiaci felügyelet. A részvényenként 1200 koronás nyilvános vételi ajánlatot azért nem fogadták el, mert egy kirívóan magas áron létrejött tőzsdei átkötés miatt kialakult árvita még nem tisztázódott.

Március 20-án ugyanis a pozsonyi tőzsdén mintegy kétszázezer Slovnaft részvényre 1541 koronás áron született kötés, amelyet a Mol tisztességtelen árfolyam-befolyásolásnak minősített, és ezt a kötésárat nem is vette figyelembe a Slovnaft részvényekre tett kötelező vételi ajánlati ár megállapításánál. A Mol részvényenként 1200 koronát ajánlott a kisebbségi tulajdonosoknak, de ezt a szlovák tőkepiaci felügyelet nem hagyta jóvá. A magyar cég kezdeményezte a szlovák hatóságoknál az ügylet kivizsgálását. A szlovák felügyelet előzetes intézkedésként utasította a pozsonyi tőzsdét, hogy 30 napra függessze fel az 1541 koronás ügylet elszámolását, majd a felfüggesztést újabb 30 nappal meghosszabbította.

Vita az osztalékról

A kedvezőtlen előjelek után szombaton reggel kezdődött közgyűlésen elfogadták a Slovnaft tavalyi éves beszámolóját, osztalékot azonban nem fizetnek. Több javaslat érkezett az osztalék nagyságára, de a tulajdonosok nem tudtak megegyezni annak mértékében, így végül úgy döntöttek, hogy nem fizetnek osztalékot. Az igazgatóság részvényenként 30,8 koronás osztalékot javasolt, a magát a kisrészvényesek képviselőjének beállító J and T Securities nevű szlovák befektető csoport azonban 61,6 koronát követelt.

A rendes közgyűlést szombat este hatkor szakították meg, mert ekkora hívták össze a rendkívüli közgyűlést, amelyet a J and T Securities kezdeményezett. Itt az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagok visszahívására is javaslatot tettek, de azt a rendkívüli közgyűlés többsége nem fogadta el. Ezután a rendkívüli közgyűlést is felfüggesztették, hogy folytathassák - egy kisebb szünet után - a rendes közgyűlést. Eközben azonban a Mol képviselői úgy értesültek, hogy kisebbségi részvényesek egy külön közgyűlést tartva visszahívták a Slovnaft teljes igazgatóságát.

A Mol bekeményített

Az éjszakába nyúló rendes közgyűlésen viszont a Mol és az EBRD képviselői megerősítették az igazgatóság tagjait. Az igazgatóság elnöke Slavomír Hatina maradt, és az elnök-helyettesi posztot változatlanul Áldott Zoltán tölti be, és maradt az igazgatóság többi tagja is. A Molnak azt az alapszabályi változtatást is sikerült kiharcolnia, hogy a döntések meghozatalához a kétharmados helyett elég legyen az egyszerű többség is - írja a Napi Gazdaság.

A vasárnap délelőtt folytatott rendkívüli közgyűlésen már alig jelentek meg tulajdonosok. Felkai György ezzel kapcsolatban annyit közölt: furcsa, hogy a rendkívüli közgyűlés folytatása azokat sem érdekelte, akik ezt összehívták. Szerinte a cirkusz kedvéért és az igazgatóság munkájának akadályozása céljából hívták össze azt. Erre utal az is, hogy a közgyűlések azért húzódtak el, mert a részvényesek egy csoportja minden napirendi pont kapcsán bírálatokat fogalmazott meg. Ezért a rengeteg technikai és jogi kérdés tisztázása miatt sokszor szünetek szakították meg a közgyűléseket.

A Mol-Slovnaft részvényvásárlási tranzakció idén március 28-án zárult le véglegesen. Ennek eredményeként a Mol részesedése a vezető szlovák olajipari társaságban 70,02 százalékra nőtt. A Molnak ezért kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a Slovnaft további részvényeire.