Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eladja Mol-részvényeit az állam

2003.06.18. 16:40
Még idén piacra dobja az állam a tulajdonában lévő Mol-pakett egy részét. A 23 százaléknyi állami Mol-csomagból 10-13 százalék eladása várható. A privatizáció legalább két szakaszban történik majd, részben a tőzsdén, részben belföldi nyilvános kibocsátás során. Az állam bevétele várhatóan meghaladja a hatvanmilliárd forintot. A Mol-papírok kereskedelme szerdán szünetelt a tőzsdén.
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy még idén értékesíti a 18 milliárd forintos alaptőkéjű Mol Rt.-ben meglévő kisebbségi, 23 százalékos részvénycsomagjának egy részét. A tranzakcióban előreláthatólag 10-13 százaléknyi részvényt értékesítenek - közölte a kormányülés után László Csaba pénzügyminiszter. A tranzakcióból az állam az Index számításai szerint hatvan-hetven milliárd forintos bevételre tehet szert. Az olajipari óriás papírjaival a kormánydöntés miatt ezen a napon nem kereskedtek a tőzsdén.

Várhatóan a tőzsdén keresztül privatizálnak

További két céget privatizálnak
A Mol mellett két másik állami cég privatizációról is döntött a kormány mai ülésén. A döntés értelmében a vetőmag termelésben élenjáró Martonseed Rt. 85 százalékát a Magyar Tudományos Akadémia birtokolja majd, míg 15 százaléka dolgozói tulajdonba kerül a mai kormánydöntés alapján, melyet László Csaba pénzügyminiszter ismertetett. A Mahart Rt.-t nyílt pályázaton értékesítik, amelyen meghatározó szerepet játszik majd a vételár. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a céget vagy egyben értékesíthetik, vagy különállóan adják el a különféle szakmai tevékenységeit.
A kormány úgy határozott, hogy a tulajdonában lévő MOL részvényeket legalább két részletben adják el. Az értékesítésben külföldi és hazai intézményi befektetők összetett tőzsdei értékesítés során szerezhetnek tulajdont - jelentette az MTI. Emellett belföldi nyilvános kibocsátásról is szó lehet. A második tranzakciót jövőre bonyolítják le, a szavazatelsőbbségi részvénnyel kapcsolatos szabályozást még nem dolgozták ki.

A Mollal kapcsolatban a kormány határozott arról is, hogy támogatja a gázüzletágban az értékteremtő stratégia keretében tervezett lépéseket. Amennyiben a kutatáson és termelésen kívüli terület kikerül a Molból, a szállítási és rendszerirányítási feladatokat ellátó cégben a Mol tulajdoni hányada 25 százalék plusz egy részvénynél kevesebb nem lehet - közölte az MTI a pénzügyminiszterre hivatkozva.

Régóta tervezik az eladást

A Mol eladásának tervét már tavaly októberben, középtávú üzleti stratégiájának ismertetésekor bejelentette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Az ÁPV igazgatósága akkor a privatizáció újraindításával párhuzamosan közölte: az értékesíteni kívánt csomag része a Mol állami kézben lévő részvénycsomagját is. A Fidesz a gázárak várható emelkedése miatt kritizálta a privatizációs szándékot. Az általuk vezetett kormány korábban a gázüzletág leválasztására, és a Mol azt követő eladására készült.

Október végén már Medgyessy Péter is úgy fogalmazott: csak a gázpiac megfelelő szabályozása után értékesíthető az állami Mol-tulajdon. A parlament egyébként már 1999-ben felhatalmazta a kormányt arra, hogy egy szavazatelsőbbségi Mol-részvény megtartása mellett az összes többi privatizálható.

A gáztörvény utat nyitott a privatizációhoz

A parlament kedden elfogadta az új gáztörvényt, és így - a Mol közleménye szerint - megteremtődhet a kiszámítható gazdálkodás a gázüzletágban is. Bár a az ár- és tarifaszabályozás részleteit, a vezetékrendszerekhez és tárolókhoz való hozzáférés szabályait meghatározó rendeletek még nem születtek meg, a kerettörvény elfogadása láthatóan már elég volt a kabinetnek arra, hogy a Mol-eladásról döntsön.

Decemberben még úgy fogalmazott Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója, hogy 2003 második felében várható egy tíz százalék körüli Mol-részvénycsomag eladása. Hozzátette: a privatizálás csak akkor valósulhat meg, ha a piaci körülmények kedvezőek lesznek. Noha a piaci körülmények nem a legkedvezőbbek - az OMV például a Mol-részvények értékesítését fontolgatja, a kabinet mégis úgy döntött, hogy most piacra bocsátja részvényeit. Igaz, egyelőre nem az összes részvényét adja el az állam, ám ez is jelentős változás ahhoz képest, hogy márciusban még úgy tűnt: a Molt idén nem privatizálják.

A Mol jelenlegi legnagyobb tulajdonosai külföldi intézményi befektetők, akik 38 százalékos részvénycsomaggal rendelkeznek. Az állam a második legerősebb tulajdonos a maga 23 százalékával, a hazai befektetők és letétkezelő 15, a Slovintegra-Slovbena 10, az osztrák OMV 9 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben. A sajátrészvények aránya négy, a munkavállalók kezében lévőké egy százalék.