Géza
-12 °C
-4 °C

Mol-adomány horvát delfineknek

2003.07.09. 15:53
A Mol lett az adriai delfinvédelmi program fő támogatója. Az erről szóló szerződést szerdán írták alá Zágrábban. Ugyanitt csütörtökön bontják fel az állami kézben lévő horvát olajtársaság, az INA magánosítására érkezett ajánlatokat. Az egyik pályázó a magyar olajcég.
A Blue World Tengerkutatási és Természetvédelmi Intézet és a Mol együttműködési megállapodást írt alá Zágrábban, melynek értelmében a Mol az adriai delfinvédelmi program fő támogatója lett.

Százezer euró delfinekre

Új eljárás Slovnaft-ügyben
A szlovák Pénzügyi Piaci Felügyelet Igazgatótanácsa hatályon kívül helyezte a Molnak a Slovnaft részvényekre vonatkozó kötelező vételi ajánlatának tervezetét első fokon elutasító határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot - jelentette az MTI. A felügyelet egyetértett a Mol érveivel, miszerint mindaddig nem hozható döntés a Slovnaft részvényekre megteendő vételi ajánlat tervezetének jóváhagyásáról, amíg a Mol 66 százalékot meghaladó Slovnaft részvényvásárlását közvetlenül megelőző időszak gyanús ügyleteinek kivizsgálása nem zárult le. A Molnak továbbra is meggyőződése, hogy március 20-án a 202000 Slovnaft részvényre megkötött ügylet tisztességtelen árfolyam befolyásolásnak minősül, így az érvénytelen.
Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója elmondta: az együttműködés célja, hogy a Mol 100 ezer eurós támogatással hozzájáruljon a delfinek természetes életének védelméhez, környezetük megóvásához. Hozzátette: a szerdán alá írt szerződéssel a Mol azt is kimutatta, hogy a horvát olajtársaság privatizációs pályázatától függetlenül elkötelezett a régiós környezetvédelem tekintetében.

A Molnak csütörtökön délután kettőig kell beadnia végleges ajánlatát a horvát olajtársaság eladásra meghirdetett 25 százaléknyi részvénycsomagjának eladására. Az INÁ-ra még két cég pályázik, az osztrák OMV és az orosz Rosznyeft. A Mol korábban már sikerrel vett részt a szlovákiai Slovnaft privatizációjában: 2000-ben harminc, tavaly ősszel további negyven százaléknyi részvényt vett.

Versenyben az osztrákokkal

Most azonban horvát lapértesülések szerint az osztrákok lehetnek a befutók. Legalábbis a Globus című zágrábi lap múlt heti számában azt írta, hogy a horvát kormány és az OMV között már létrejött a megállapodás az INA egy részvénnyel több mint 25 százalékának megvételéről. A Globus úgy tudja, hogy a megegyezésben 320 millió euró (nagyjából 370 millió dollár) szerepel.

Ez azért feltűnően kevés, mert szerdai horvát lapértesülések szerinta zágrábi kormány legalább négyszázmillió dollárra számít az ügyletből. A lap információi szerint ugyanakkor a Mol a Slovnaft-tranzakcióhoz hasonlóan a részvénycserés, kereszttulajdonlásos megoldásban érdekelt. A Rosznyeft esélyeit pedig az rontja, hogy az INA egy állami tulajdonú társaság tulajdonába kerülne.

Delfinpénz mellett két ösztöndíj

Mivel az ajánlatokat csütörtökön ismerik meg a horvát illetékesek, aligha véletlen a szerdai környezetvédelmi megállapodás. Még akkor is, ha köztudott, hogy a Mol számos környezetmegőrző projektet segít még. Egyebek mellett kiemelt támogatója a Hortobágyi Nemzeti Parknak, amely a világörökség része.

A szerdán megkötött támogatásban egyelőre másfél évre vállalt a Mol anyagi támogatást, amit kiegészít, évente két ösztöndíjassal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Mol tanulót küld a helyszínre - egyet Horvátországból, egyet pedig a Mol működési területéről - az intézet munkájának megismerésére és szakmai segítésére.