Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Mol kínálta a legtöbbet az INÁ-ért

2003.07.10. 16:24
Félmilliárd dollárnál többet, vagyis mintegy 105 milliárd forintot kínált a Mol az INA horvát olajtársaság részvényeinek 25 százalékáért. Ezzel lépéselőnyre tett szert az OMV-vel szemben: az osztrákok csak 420 millió dollárt szántak az üzletre. A döntés várhatóan jövő csütörtökön születik meg.
A horvát állami olajtársaságért, az INÁ-ért folyó versenyben a Mol kínálta a legmagasabb árat - derült ki csütörtökön délután. A horvát cég közleménye szerint a magyar olajipari vállalat 505, míg az osztrák OMV 420 millió dollárt ajánlott az INA 25 százalékáért, írja a Napi Online. Az orosz Rosznyeft visszalépett az ajánlattételtől.

A horvát kormány az előzetes hírek szerint 400 millió dollárra számított a tranzakcióból, a JP Morgan Stanley ennél is feljebb, 450 millió dollárra értékelte az INA-csomag árát. A vevőjelöltek még ezeket az árakat is alaposan felülmúlták.

Sejteni lehetett a magyar-osztrák versenyfutást

Az elemzők már korábban arra számítottak, hogy a horvát cégért Mol-OMV versenyfutás várható. A harmadik pályázó, az orosz társaság ugyanis állami tulajdonban van, és zágrábi lapok szerint aligha várható, hogy egy állami kézben lévő cégnek adják el a magánosítani szánt társaság 25 százalékát.

Nem jöttek viszont be azok a korábbi híresztelések, miszerint az OMV már megállapodott a horvát kormánnyal. A Globus című zágrábi hetilap a múlt héten arról számolt be, hogy az OMV már megállapodott a horvát kormány illetékeseivel. A lap akkori információi szerint az osztrákok a 320 millió eurót (nagyjából 370 millió dollárt) ajánlottak az INÁ-ért.

Biztos befutó a Mol?

Ljubo Jurcic, a horvát kormány gazdasági minisztere szerdán, egy nappal a döntés előtt annyit közölt: a legmagasabb ár és az átláthatóság a legfontosabb számukra. Jurcic szerint ha túl nagy eltérés lesz Mol, az OMV és a Rosznyeft csütörtöki kötelező végső árajánlata között, akkor a döntéshozatalban az ár lesz a döntő, ellenkező esetben a pótfeltételek számítanak inkább.

Mivel a Mol ajánlata 85 millió dollárral, vagyis mintegy húsz százalékkal magasabb az OMV-énél, elemzők szerint valószínűleg a magyar cég lesz a befutó. A Mol ezzel rácáfolt azokra az előzetes híresztelésekre, miszerint kevesebb készpénzt, és inkább partnerséget, részvénycserét ajánlott a horvátoknak.

Esik a Mol a pesti tőzsdén

Sőt, úgy tűnik, a magyar olajtársaság túl sokat is vállalt. Legalábbis erre utal a Budapesti Értéktőzsde alkuszainak első reakciója. AZ MTI jelentése szerint ugyanis a Mol-papírok esni kezdtek, miután az INA-ajánlatok napvilágot láttak. A tőzsde zárása előtt alig egy órával 5250 forintot értek a Mol papírjai, ez 1,78 százalékos gyengülés az előző naphoz viszonyítva. Tőzsdei szakértők szerint a társaság túl magas vételi árat ajánlott a horvát INA olajtársaság egy részének megvételére, ez rövid távon "lenyomja" a Mol árfolyamát.

Szegner Balász, a Buda-Cash Brókerház szakértője a távirati irodának elmondta: a Mol ajánlata jóval felülmúlta az osztrák társaságét és párhuzamot lát az OTP és a bolgár DSK bank megvásárlása között, amikor a magyar vezető bank sokkal többet ajánlott a bolgár pénzintézetért, mint osztrák versenytársa. Hangsúlyozta, a Mol-nak fontos a regionális terjeszkedés, így hosszú távon a befektetés pozitív hatással jár a részvényárfolyamra.