Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fellebbezett a Mol Szlovákiában

2003.08.05. 13:36
Megfellebbezte a Mol a szlovák tőkepiaci felügyelet határozatát, mely kimondta, nem történt manipuláció a Slovnaft részvényekkel. Ha elutasítják a kifogást, az harmincmillió dollárjába kerülhet a Molnak.
A Mol augusztus elsején megfellebbezte a szlovák tőkepiaci felügyelet, az ÚFT két héttel korábbi határozatát, melyben az ÚFT kimondta, hogy nem történt árfolyam-manipuláció a Slovnaft részvényekkel, pontosította az Econewsnak Ferencz I. Szabolcs a Mol kommunikációs igazgatója szlovák napilapok értesülését. Szlovák napilapok jelentése szerint az ÚFT ismét elutasította a Mol panaszát.

A Mol szerint manipulálták az árfolyamot

"A Mol három dolgot kért az ÚFT-től: változtassa meg az első fokú határozatot vagy semmisítse meg azt, és adja vissza az ügyet újabb első fokú eljárásra, avagy függessze fel a döntést, amíg az árfolyam-manipuláció ügyében a Mol által indított szlovákiai bírósági eljárás be nem fejeződik" - mondta Ferencz.

A Mol továbbra is árfolyam-manipulációnak tartja a március 20-i kiugróan nagy - 202 ezer darabos - és kiugróan magas, 1541 koronás árfolyamon létrejött Slovnaft-részvény tranzakciót. Amennyiben ezt a kötést be kell számítani az ajánlati árba, akkor a hathónapos átlagár 1100 koronáról 1380-ra emelkedik. A Mol a tranzakciót figyelmen kívül hagyva 1200 koronán tett kötelező vételi ajánlatot a még nem a birtokában lévő 29,98 százaléknyi Slovnaft részvényre.

Nem tudták megállapítani az összefonódást

Az ÚFT a kiugróan nagy kötést követően felfüggesztette a Slovnaft jegyzését a pozsonyi tőzsdén és eljárást indított az ügy kivizsgálására. Az eljárás során az ÚFT nem tudta megállapítani, hogy a tranzakcióban érintett eladó és vevő között összefonódás lett volna, így nem minősítette árfolyam-manipulációnak az ügyletet. A vizsgálat szerint az eladó egy angol cég volt, a vevő pedig egy megbízásra dolgozó svájci cég. Ugyanakkor a Slovnaft kisebbségi, 15 százalékos tulajdonosa a szlovák J&T Finance Group korábban azt közölte, hogy ő volt az eladó.

A Mol 1200 koronás vételi ajánlatát az ÚFT július közepén azzal utasította el, hogy korábbi vizsgálata szerint nem történt árfolyam-manipuláció, azaz az ajánlati ár megállapításakor figyelembe kell venni az 1541 koronás kötést, és így minimálisan 1380 koronán kell vételi ajánlatot tennie a Molnak.

Harmincmillió dolláros döntés

A Mol szerint azonban nem ezt, vagy nem csak ezt kellett volna vizsgálni, hanem azt, hogy mi okozta a kiugró árfolyam-emelkedést, volt-e annak gazdasági indoka, vagy csak a manipulációs szándék hatására emelkedett a papír árfolyama.

A Mol korábban, közvetlenül a márciusi tranzakció után a szlovák bírósághoz fordult az ügyben, ott azonban a tárgyalás még nincs kitűzve. A közel harminc százaléknyi Slovnaft részvény mintegy harmincmillió dollárral kerülne többe a Mol-nak az 1380 koronás vételi árfolyamon, mint a Mol által felkínált 1200 koronáson.