Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A Lukoil legyőzte a Mol-t

2003.08.25. 15:01
A Beopetrol-pályázat nyertese a Lukoil - közölték hétfőn Belgrádban. A szerb olajtermék-forgalmazó vállalatra az orosz Lukoil 207 millió eurót kínált, a Mol 187 millió eurót.
A Beopetrol-pályázat nyertese a Lukoil - közölték hétfőn Belgrádban. A szerb Beopetrol olajtermék-forgalmazó vállalatra, a szerb privatizációs ügynökség korábbi közleménye szerint, a Mol és az orosz Lukoil tett érvényes ajánlatot. A hétfői bejelentés szerint a Lukoil 207 millió eurót kínált, a Mol 187 millió eurót.

A Beopetrol főként kőolajtermékek - benzin, gázolaj, fűtőolaj, PB és kenőolaj - forgalmazásával foglalkozik. Szerbiában 179 töltőállomásból álló hálózata van. A Beopetrol Szerbia nagyságra második kőolajtermék nagy- és kiskereskedője, hozzávetőleg 400 ezer tonnás éves értékesítéssel. Szerbiában még nincs külföldi szereplő az üzemanyag-forgalmazásban.

A szerbek százmilliós bevételre számítanak

A Molnál május 13-án hozták nyilvánosságra, hogy pályáznak a Beopetrol eladásra kínált 79,53 százalékának megszerzésére. Akkor még azt közölték, hogy a szlovén Petrol céggel konzorciumot alkotva akar a Mol üzletrészt venni, de augusztus elején a magyar vállalat önállóan adta be az ajánlatot. A szlovén vállalatnál azt mondták, hogy azért döntöttek a távolmaradás mellett, mert a Beopetrolt nem tekintik jó befektetésnek. A szlovén Petrol inkább meglévő benzinkutakat akar vásárolni, és újakat építeni.

Korábbi értesülések szerint a szerb kormány 100 millió eurós bevételre számít részesedése eladásából. A Beopetrol állami tulajdon hányada 99,37 százalék, a többi részvény a dolgozóknál van. Az eladásra kínált részvények névértéke 74 716 millió jugoszláv dinár (1,29 millió dollár).

Négy pályázóból ketten maradtak

A szerb kormány privatizációs ügynöksége által április 22-én kiírt pályázat szerint az eredeti beadási határidő július 28-a volt, ezt azonban augusztus 7-ig meghosszabbították. Az MTI korábbi információi szerint a Beopetrol iránt a Mol és a Lukoil mellett az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum is érdeklődött. A Hellenic Petrol már tavaly októberben megvette a Montenegróban monopolhelyzetben lévő, kotori székhelyű Jugopetrol 54 százalékát, 65 millió euróért. A Hellenic Petrol valóban pályázott a Beopetrolra is, de ajánlatát a szerb privatizációs bizottság hiányosnak tartotta, és már augusztus elején elutasította.

A szlovák Slovnaftban 2000-től kisebbségi, idén március óta 70,02 százalékos többségi tulajdonnal rendelkező Mol 2003. július 17-én szerződést írt alá a horvát kormánnyal is: eszerint a Mol 505 millió dollárért megveszi a horvát olajtársaság, az INA 25 százalékát plusz egy részvényét. Az 1990-ben létrehozott Beopetrol azelőtt az INA része volt, és a horvát társaság jelenleg is vagyonátadásért perli a Beopetrolt.