Jolán
2 °C
4 °C

Lengyel ajánlat a Molnak

2003.09.03. 11:37
A vezető lengyel olajipari nagyvállalat, a plocki PKN Orlen arra igyekszik rávenni a magyar Mol Rt.-t, hogy közösen induljanak a román Petrom privatizációs pályázatán. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot.
A vezető lengyel olajipari nagyvállalat, a plocki PKN Orlen arra igyekszik rávenni a magyar Mol Rt.-t, hogy közösen induljanak a román Petrom privatizációs pályázatán. Ezt a Puls Biznesu című lengyel üzleti szaklap jelentette, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az informátor szerint a privatizációs együttműködéstől a PKN Orlen azt is reméli, hogy hozzájuthat romániai olajmezőkhöz.

A román kormány augusztus végén hirdetett versenytárgyalást a Petrom olajtársaság részvényeinek 33,4 százalékára azzal, hogy a stratégiai befektető ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez. Az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A román gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül kik tehetnek kötelező ajánlatot.

Egyedül nem megy

A lengyel lap szerint szóba sem jöhet, hogy az Orlen egyedül induljon a Petromért, tekintve, hogy a Petrom privatizációja iránt nagy az érdeklődés a nagy nemzetközi olajkonszernek - a Chevron-Texaco, a BP, a TotalElfFina, a Shell, a Lukoil vagy az OMV - részéről is. Ezért nagyobb sikerrel kecsegtetne, ha a lengyel és a magyar cég közösen adna be pályázatot a részvényekre.

Az Orlen változatlanul keresi az együttműködés más módozatait is a Mollal - olvasható a cikkben. Ide tartozik az esetleges közös részvétel a cseh Unipetrol privatizációjában, és cseh olajvezetékek, illetve szlovák és német benzinkutak közös megvásárlása.

A lengyelek részesedést vennének

Emellett - írta a lengyel lap - a PKN Orlen nem tett le arról a régóta dédelgetett szándékáról sem, hogy megvásárolja a Mol részvényeinek 10-15 százalékát, és ennek fejében a magyar nagyvállalat hasonló mértékű részesedést szerezhetne a legnagyobb lengyel olajtársaságban. Az Orlen augusztus közepén már eljuttatta a lengyel kincstárügyi minisztériumhoz a kelet-közép-európai olajipar konszolidációjára vonatkozó előzetes koncepcióját, amely a Mollal való együttműködés elemeit is tartalmazza - írta a lengyel újság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?