Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Egyesül a Mol és a PKN?

2003.10.20. 11:35
Lengyel-magyar miniszteri szintű megbeszélések lesznek novemberben a PKN Orlen és a Mol esetleges egyesítéséről - mondta egy magas rangú lengyel kormánytisztviselő a Reuters hírügynökségnek, neve elhallgatását kérve.
Az sincs kizárva, hogy Leszek Miller lengyel miniszterelnök Magyarországra látogat - idézte a hírügynökség a meg nem nevezett lengyel tisztségviselőt. A részleges privatizálás előtt álló lengyel vállalat iránt korábban a Mol is érdeklődött.

A lengyel kincstárügyi minisztériumban tíz napja úgy nyilatkoztak, a nemzetközi szövetségekkel szemben hűvös régebbi kormányállásponton némileg változtatva, hogy nem fogják meggátolni egy közép-európai olajkonszern tervét a PKN Orlen részvételével.

Közép-európai olajkonszern

Tadeusz Soroka, a tárca helyettes vezetője azt mondta, hogy a koncepció jó, a terv érdekes, és noha bizonyos kétségeket ébreszt, a tárca nem fogja akadályozni megvalósítását. Lényeges viszont - nyomatékosította -, hogy a PKN Orlennel szemben ne kerüljön fölénybe egy másik vállalat a tervezett konszernben.

Soroka megerősítette Piotr Czyzewski tárcavezető október eleji nyilatkozatát, amely szerint a lengyel kincstárügyi minisztérium alkalmasint a tervezett közép-európai olajkonszern létrehozása keretében értékesítené a PKN Orlen állami tulajdonban lévő 28 százalékát, de nem cserével, hanem eladással.

A miniszter azt is mondta, hogy a tárca két-három héten belül nyilvánosságra hozza véleményét a PKN Orlen és a Mol Rt. által a lengyel minisztériumhoz külön-külön benyújtott, a közép-európai olajkonszern létrehozására vonatkozó előzetes elképzeléséről.

Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a konszern tagja lehetne a lengyel és a magyar nagyvállalaton kívül az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum. Leszögezte, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország jövő májusi EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza efféle cégszövetségek kialakítását.