Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Negyvenmilliárd a Mol nyeresége

2003.11.14. 10:06
A Mol Rt. 42,1 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első háromnegyed évben, ami 24 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának adatától - tette közzé a társaság.
A 42,1 milliárd forintos nettó eredményből 29,8 milliárd forintot a harmadik negyedévben ért el a Mol, ami megfelel a pozitív elemzői várakozásoknak is. A készpénztermelő képességet mutató, kamat, és rendkívüli bevételek nélkül számított nyereség, az EBITDA mutató 26 százalékkal 136 milliárd forintra nőtt január-szeptemberben.

Nagyobb a földgáz üzletág nyeresége

A Mol nyeresége legnagyobb mértékben a feldolgozás és kereskedelem üzletágban nőtt, ahol az első háromnegyedévi 46,9 milliárd forint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ebben az üzletágban a Slovnaft nyereség hozzájárulása 10 milliárd forint volt. A finomítói árrések jóval magasabbak voltak a tavalyinál - áll a Mol gyorsjelentésében.

A földgáz üzletág nyeresége 2,6 milliárd forint volt szeptemberig, szemben az egy évvel korábbi 0,9 milliárd forinttal. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az üzletág éves veszteségét 10 milliárd forintra becsüli.

Még az idén szándéknyilatkozta lesz a PKN-nel

A lengyel kincstárügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy várhatóan még az idén szándéknyilatkozatot írnak alá a PKN Orlen lengyel és a Mol Rt. magyar olajipari cég együttműködéséről. Piotr Czyzewski kijelentése tovább erősíti azokat a találgatásokat, miszerint a két ország célja a legnagyobb közép-európai olajipari csoport létrehozása, bár a miniszter erre még csak nem is célzott, amikor nyilatkozott a lengyel Radio PIN-nek.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a jövő héten Lengyelországban tárgyal. A PKN és a Mol közös piaci tőkeértéke 6 milliárd dollár körüli, éves eladásuk eléri a 9 milliárd dollárt. A Mol már megvásárolta a szlovák Slovnaftot és a horvát INA egy részét. A térségben eladás előtt áll még a román Petrom és a cseh Unipetrol. A Mol és a PKN egyaránt pénteken ismerteti harmadik negyedévi eredményét.

Jobb a PKN eredménye

A PKN Orlen lengyel olajvállalatnak az előzetes várakozásoknál jobb lett harmadik negyedéves konszolidált nettó profitja: 253 millió zloty (65 millió dollár); az eredmény a hatékonyság javulásának és a magas finomítási haszonkulcsnak tulajdonítható. A társaság IAS szerint számított üzemi eredménye 23 százalékkal 350 millió zlotyra nőtt az előző év hasonló időszakához képest; a cég bevételei - az 500 német töltőállomás megvételének köszönhetően - 41 százalékkal 6,61 milliárd zlotyra emelkedtek.

A PKN eredményei jelentősen meghaladták az elemzők előrejelzéseinek mediánjait, melyek a nettó profitra 186 millió zlotyt, az üzemi eredményre 266 millió zlotyt, bevételként pedig 6,08 milliárd zlotyt mutattak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft