Mátyás
-6 °C
1 °C

Az oroszok növelnék befolyásukat a Molban

2003.11.18. 10:56
Tőzsdei vásárlással tíz százalékra növelné jelenleg három százalékos Mol-részesedését az ÁÉB legnagyobb tulajdonosa, Megdet Rahimkulov. Hiába az Abramovics-Chelsea-példa, az orosz üzletember nem venne magyar fociklubot. Megdet Rahimkulov a Magyar Hírlapnak adott interjút.
Az orosz üzletember a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy az ÁÉB a Zalakerámiában pénzügyi befektető volt, s az átvilágítás és rendbetétel után nyolcvan-száz százalékos haszonnal sikerült túladni rajta. Továbbra is az ÁÉB végzi a Zalakerámia összes banki műveletét, ráadásul az eladók vállalták, hogy az osztrák vevő, a Lasselsberger saját termékeinek is szereznek piacot Oroszországban.

Vár az orosz befektetéssel

Rahimkulov szerint bár a Postabank túl nagy falat lett volna, a Konzumbank megszerzésén már elgondolkodott az ÁÉB, de az átvilágítás során kiderült, hogy feleannyiba kerül az ÁÉB lakossági üzletágának megerősítése. Arra a kérdésre, hogy a BorsodChem-TVK-ügyletben résztvevő bécsi befektetőket esetleg Oroszországból irányítják, Rahimkulov kijelentette, hogy a CE Oil vezetői nem oroszok.

Az üzletember szerint a Gazprom annak idején azért egy offshore-cégen keresztül, a Milfordon keresztül közelített a magyar vegyipari cégekhez, mert sokáig elhúzódott volna az orosz engedélyezési folyamat. Rahimkulov azt állítja, sem a korábbi kormányzat, sem mostani alatt nem érez politikai előítéletet az orosz vállalkozókkal szemben.

A Hodorkovszkij-ügy kapcsán kijelentette, hogy az oroszországi befektetésekkel kivárna, de úgy véli, december hetedike, azaz a választások után minden tisztázódik.

Csak a Molt érdemes megvenni

Rahimkulov szerint mást, mint Molt venni nem is nagyon érdemes Magyarországon. "A Molt akarjuk. Már most is van benne némi érdekeltségünk." - fogalmazott az üzletember.

Rahimkulov a jelenleg 3 százalék körüli, közvetett és közvetlen érdekeltséget 10 százalékig növelné. Ezt tőzsdei vásárlással oldaná meg, ugyanis a 24 százalékos állami csomagból várhatóan úgysem jutna az orosz csoportnak. Rahimkulov szerint a szabályozás változása után komoly hiba lenne eladni az aranytojást tojó tyúkot, azaz a gázüzletágat.

Arra a kérdésre, hogy ha már Budapesten él, alkalmazkodva az új orosz divathoz, esetleg egy fociklubot is venne, így reagált: "Magyarországon? Butaságokra nem költök pénzt."

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft