Donát
-4 °C
2 °C

Hatvanmillióra bírságolták a Molt

2003.11.26. 11:05
Meghatározta az ÁPV Rt. a nyilvános értékesítésnél alkalmazható MOL részvények maximum árát. Kései adásvételi ajánlat miatt a szlovák felügyelet hatvanmillió forintnak megfelelő bírságot szabott ki a Slovnaft-felvásárlás kapcsán a Mol Rt.-re.
A 2003. november 27-től december 5-ig tartó belföldi nyilvános értékesítés során felajánlott részvények maximum ára részvényenként 7.100 forint - derül ki az Indexhez eljuttatott közleményből.

Többet reméltek

A maximum ár kizárólag a belföldi nyilvános értékesítés során igényelt részvényekre vonatkozik, a nemzetközi- és belföldi intézményi értékesítés keretein belül felajánlott részvényekre nem alkalmazható. Az értékesítés 2003. november 27-én kezdődik és 2003. december 5-én ér véget. Ez idő alatt több mint 180 értékesítési hely várja a befektetőket.

Bár a megfigyelők egy része abban reménykedett, hogy az ár hatossal kezdődik majd, nem így történt: a maximumár 7100 forint. Ez mintegy hat százalékkal több, mint az utóbbi harminc nap forgalommal súlyozott átlagára és megegyezik az utóbbi egy hónap legmagasabb kötésével, amely mellesleg a Mol nyolcéves tőzsdei pályafutásának is az ármaximuma volt.

Mint az Index megírta, Mol alaptőkéjének legkevesebb 13 százalékát ajánlják fel részvényértékesítésre, de az alaptőke 17,6 százalékát is elérheti az értékesített mennyiség.

Megbírságolták a Molt Szlovákiában

A szlovák felügyelet hatvanmillió forintnak megfelelő bírságot szabott ki a Slovnaft-felvásárlás kapcsán a Mol Rt.-re. Nem elég, hogy a szlovák Pénzpiaci Felügyelet (UTF) egyszer sem adott igazat a Slovnaft-felvásárlás kapcsán a Mol Rt.-nek, a kései vételi ajánlat miatt még 10 millió koronára, mintegy 60 millió forintra is megbírságolták az olajcéget.

A Népszabadság értesülései szerint a Mol értetlenül áll a bírság előtt, hiszen a cég úgy véli, nem létezett olyan határidő, amire az UTF hivatkozik, ráadásul a csúszásokat a felügyelethez beadott kérelmek okozták, éppen az ár megállapításával kapcsolatban. A Mol egyébként megfellebezte a döntést.