Klaudia
-4 °C
2 °C

Elhalasztották a Mol-részvénykibocsátást

2003.12.09. 14:16
Elhalasztották a Mol részvények kibocsátását,tette közzé az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. és a Mol Rt. a BÉT hivatalos honlapján kedden. László Csaba szerint jövőre újra megpróblálják.
A közlés szerint azért halasztották el a Mol Rt. Részvényeinek összetett értékesítését, mert a tranzakció bejelentését követő piaci fejlemények következtében „az ÁPV Rt. és a Mol árelvárása nem valósult meg teljes mértékben”.

A Napi Online információi szerint az ÁPV el tudta volna adni a részvényeket, de darabonként csak 5700–5800 forint körüli összegért. A halasztás miatt az állam 75–100 milliárd forint bevételtől esik el. A magánbefektetők december 15. után kapják vissza befizetett pénzüket.

Jövőre újra próbálkoznak

László Csaba a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, azért döntöttek a halasztás mellett, mert „nem érdemes olyan áron eladni a Molt, amely nem tükrözi a társaság tényleges értékét”. A Mol-papírokat túljegyezték, az érdeklődés komoly volt, a halasztást a túl alacsony ár indokolta. A papírokat egy későbbi időpontban, elfogadhatóbb áron tervezik értékesíteni, a privatizáció várhatóan jövőre folytatódik, mondta el László Csaba. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a mostani halasztás nem érinti a költségvetést, mert az ÁPV Rt. már nagyjából teljesítette idei 196 milliárd forintos bevételi előirányzatát. A halasztás hírére a Mol-papírok árfolyama megugrott.

Az elemzők szerint helyes döntés született

A Cashline elemzője szerint ugyan negatív felhangja is van a Mol-kibocsátás elhalasztásának, de ezzel együtt is jó döntés volt az ÁPV Rt. lépése. Miró József úgy véli, a fejleményeknek olyan üzenete van, hogy ugyan a költségvetés nincs a legrózsásabb helyzetben, ennek ellenre sem adják el a Mol-csomagot bármilyen áron.

A korábbi tájékoztatás szerint az intézményi értékesítés lezárása után 2003. december 8-án határozták volna meg a végleges árat. Ezt december 9-én jelentették volna be, és várhatóan december 10-én jelent volna meg hivatalos közleményként is, közölte az MTI.

Az ÁPV Rt. november 27-én kezdte meg a belföldi nyilvános Mol-részvény értékesítést, 7100 forintos maximált kibocsátási áron. A magyar olajtársaság alaptőkéjének 13 százalékát ajánlotta fel részvényértékesítésre. Az összesített részvényértékesítés keretében a vagyonkezelő legalább 9,84 millió darab részvényt, míg a Mol saját részvényeiből 4,26 millió darabot ajánlott fel értékesítésre. Ezen túlmenően az ÁPV Rt. a másodpiaci stabilizáció biztosítása érdekében 1,68 millió darab részvényt ajánlott fel túljegyzési opcióként.

Magára talált a forint

Kedden nyitáskor 268,30/70 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, erősebben a hétfő esti 267,70/268,00 forintos árfolyammal. A forint 4,89 százalékon állt a sáv erős oldalán, 25 bázisponttal gyengébben a hétfő esti pozíciójánál. A kereskedők szerint a forint gyengülése összefüggésben volt azzal, hogy az ÁPV Rt. elhalasztotta a Mol kibocsátást, de nem tett jót a magyar valutának a reggel közzétett gyenge szlovák inflációs adat sem. Délután negyed kettőre azonban újra magára talált a nemzeti valuta, és az eurót 267,50/70 forintért vették, ami 5,20–5,30 százaléknak felel meg az intervenciós sáv erős oldalán.