Zöld utat kapott a Mol Szlovákiában

2003.03.24. 13:34
A szlovák monopóliumellenes felügyelet hétfőn jóváhagyta, hogy a Mol Rt. többséget szerzett a Slovnaft olajfinomítóban. A Mol novemberben növelte közel 68 százalékra a részesedését a 2000-ben megszerzett mintegy 32 százalékról a Slovnaftban, 360 millió dollárt érő készpénzes és részvénycserés ügyletben.
A szlovák versenyfelügyelet hétfői döntése nyomán közelező ajánlatot kell tennie a Slovnaft további hányadára is.

Pénteken 1165 szlovák koronánál leállították a Slovnaft forgalmát a pozsonyi értéktőzsdén. Előző nap, csütörtökön közel 30 százalékkal 1480 koronára drágult. A Slovnaft-részvények forgalma hétfőn is szünetelt. A tőzsde vezetése hétfőn közölte, hogy a kereskedést a befektetők és a közérdek védelmének indokával állítottak le, és vizsgálat folyik, a részvények forgalma pedig további értesítésig szünetel.

Legalább jól hajráztak

A tavalyi utolsó negyedben meredeken nőtt a Slovnaft nyeresége. A cég tiszta profitja 296 millió korona (7,6 millió dollár) volt. Egy évvel korábban, 2001 utolsó negyedében a Slovnaftnak még 421 millió korona vesztesége volt. A negyedik negyed nagy nyereségnövekedése ellenére a Slovnaft tiszta nyeresége tavaly egész évben 3,148 milliárd koronára olvadt a 2001-es 3,158 milliárd koronáról. Ez elsősorban a be nem tervezett fenntartási munkáknak és az első félév rossz piaci körülményeinek tudható be. Az éves működési nyereség 3,196 milliárd koronára csökkent a 2001-es 6,057 milliárdról.

Több éves viszony

A Mol Rt. tavaly november végén 67,8 százalékra növelte részesedését a Slovnaftban, amelynek vezetői - saját cégeik révén - 9,9 százalékos tulajdont szereztek a Molban, és így a magyar állam után a társaság második legnagyobb befektetőivé váltak. Az ügylet úgy vált lehetővé, hogy a Mol Rt. és a szlovák olajipari társaság két fő tulajdonosa, a Slovbena a.s., illetve a Slovintegra a.s. folytatta a 2000-ben megkezdett partnerség kiépítését. Akkor a Mol a szlovák cég részvényeinek 36,2 százalékát vásárolta meg azzal, hogy két éven belül tovább növelheti részesedését. A Slovintegrán és a Slovbenán kívül még az EBRD-nek van 8,5 százalékos részesedése a Slovnaftban. A Slovnaft nemcsak a pozsonyi olajfinomítót mondhatja magáénak, hanem - a szlovák üzemanyagpiacon túl - a cseh és a dél-lengyel piacon is igen erős pozíciókkal rendelkezik. A pozsonyi engedélyezés bejelentése után a Mol hétfőn kora délután 5180 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, 30 forinttal olcsóbb a pénteki zárónál.  • Tippek
  • Babaváró hitel