Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kőolajat keres a Mol a Jászságban

2004.01.20. 12:06
Megkezdődött a Jászságban elvégzett szeizmikus mérések adatainak feldolgozása, melyből kiderül, van-e a térségben kőolaj- vagy földgázlelőhely.
Megkezdődött a Jászságban elvégzett szeizmikus mérések adatainak feldolgozása, amely arra hivatott, hogy a szakemberek közelebb kerüljenek annak a kérdésnek a megválaszolásához, vajon a kistérségben van-e kőolaj- vagy földgázlelőhely - mondta el az MTI-nek a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt. geofizikai felügyeletének kutatási szakértője.

Regős Ferenc hozzátette: a terepmunkát követő kiértékelő feladatok hosszadalmasak, az eredményről csak több hónap múlva lehet majd használható információ. Ha az elvégzett mérések valamelyik területen biztató jeleket mutatnak, ott próbafúrásokat végeznek majd.

A Jászságban tavaly nyáron és ősszel heteken át végeztek szeizmikus méréseket a Mol megbízása alapján a Geofizikai Szolgáltató Kft. szakemberei. A mérés lényege, hogy egy berendezéssel mesterséges rezgéseket keltenek, és a kőzetrétegek határfelületeiről visszaverődő hullámokat az előre kihelyezett geofonokkal érzékelik. A kapott adatok alapján háromdimenziós szeizmikus térkép készíthető, amely az esetleges szénhidrogén-előfordulással kapcsolatos földtani szerkezetekről tájékoztathatja a szakértőket.

Ezt megelőzően a Jászságtól nyugatra, Pest megyében zajlottak a mérések. A Gödöllői-Nagykátai-dombság területén, Tóalmás térségében egy 2000-2500 méter mélyen húzódó, eltemetett egykori hegygerinc részletes vizsgálata még az 1990-es évek közepén kezdődött. Ott az elmúlt három évben nyolc fúrást mélyítettek, és a felfedezett kőolajkészlet mennyisége a két millió tonnát is elérheti. A nyolc kút közül 6-on már elkezdődött a próbatermelés.