Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Mol 7-9 milliárd koronát ajánlott a cseh Unipetrolért

2004.01.21. 08:54
Valószínűleg legalább egy hónapot késik a cseh Unipetrol eladása, a rövidített lista viszont várhatóan már holnap meglesz. A Mol állítólag 7-9 milliárd koronát kínált.
A cseh Unipetrol vegyipari holding privatizálása szinte bizonyosan késik legalább egy hónapot. A tenderen induló résztvevők közül a győztest csak április végén választják ki, sőt néhány érdeklődő még további haladékot is kér, hogy több ideje legyen konzorciumok létrehozására - közölte Michal Mejstrík, az EEIP privatizációs tanácsadó igazgatója a szlovák SITA hírügynökséggel kedden.

Hat versenyző

Pavel Kuta, a tárcaközi privatizációs bizottság elnöke szintén úgy véli, gyakorlatilag biztosra vehető a csúszás, bár erre még a kormánynak is rá kell bólintania. A tárcaközi bizottság január 22-én állítja össze a tenderen szereplők rövidített listáját. A három privatizációs tanácsadó, a McKinsey, a WestLB és az EEIP egyöntetűen mind a hat, versenyben lévő társaságot a további fordulóba ajánlja. Pavel Kuta közölte: azt szeretné elérni, hogy a legnagyobb összeget kínáló cég szerezze meg az Unipetrol 63 százalékát.

A Mol az utolsó

A legmagasabb vételárat állítólag a kazah KazMunaiGaz, a német Deutsche Bank és a Vitol kereskedelmi cég által alkotott konzorcium ajánlotta, irányáruk 9 és 16 milliárd cseh korona között mozog. A kiszivárgott hírek szerint a második helyen a Royal Dutch Shell áll, 11-13 milliárdos ajánlattal, az orosz Tatnyefty olajtársaság 9-11 milliárd koronát, a Penta szlovák-cseh pénzügyi csoport 10 milliárdot, a lengyel PKN Orlen 9-10 milliárdot, a Mol pedig 7-9 milliárd koronát kínált. Január 12-én hét cég tett előzetes ajánlatot az Unipetrolra, ám a kanadai Norex Petroleum társaságot a privatizációs bizottság kizárta a második fordulóból.