Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Még ma eladják a Mol tíz százalékát

2004.02.17. 11:25
Kedden értékesítik az állami Mol pakett közel felét, külföldi alapkezelők összesen 11,3 millió részvényre adhatnak be ajánlatot - írja a Bloomberg. A tranzakció lebonyolításában a Citigroup és a Raiffeisen Centrobank segédkezik.
Pár órás titkolózás után az ÁPV Rt. is megerősítette az állami Mol-pakett közel felének eladásának tényét: a vagyonkezelő kedden gyorsított könyvépítési eljárásban megkezdte 11,3 millió törzsrészvény értékesítését - írta a Napi Online. A tranzakciót a Citigroup mint vezető szervező és a Raiffeisen Értékpapír Rt. mint társszervező bonyolítja le. A Mol alaptőkéjének 10,2 százalékát kitevő pakett részvényeiért 6500-6600 forintot adnak, ami jóval magasabb a decemberi 5700-5800 forintos értéknél, amikor végül elhalasztották a részvénykibocsátást.

Az eladás zárt körben történik, ajánlatokat csak a befektetési alapok adhatnak be. Az ajánlati könyvet délután 5-kor zárják. A Napi Online értesülései szerint a mostani értékesítésre a kibocsátási tájékozató alapján van lehetőség, mely fél évig érvényben van és biztosítja az eladás lehetőségét a lebonyolítást végző bank számára. Erre enged következtetni az is, hogy a 11 millió darab papír a kibocsátási tájékozatóban minimálisan értékesíthető mennyiségként szerepel.

Lefelé húzza a tőzsdét

Nem tesz jót a tőzsdei hangulatnak a Mol eladással kapcsolatos bizonytalanság, az olajipari cég zuhanó árfolyama magával húzza a BUX-ot is. Az index 11-kor 9871 ponton, hétfői záróérténél 72 ponttal alacsonyabban áll. A reggel 4 százalékos mínuszt is megjáró Mol árfolyama valamelyest stabilizálódott, a nap végére pedig a Budapesti Értéktőzsdén kilencmilliárd forint feletti forgalomban, 2,4 százalékkal esett a cég árfolyama.

A Mol papírjai a napot a csúcson - 6850 forinton - indították, majd egészen 6625 forintig gyengültek. A zárásra kialakult 6700 forintos ár 165 forinttal marad el a hétfői zárótól, viszont száz-kétszáz forinttal haladja meg a szakértők által várt londoni jegyzési árat. A Mol iránti kiugró érdeklődés közepette a BÉT teljes részvény forgalma 14 milliárdosra hízott, a BUX pedig 0,94%-kal 9850,58 pontra hanyatlott.