Benedek
-4 °C
5 °C

A horvát INA újabb része lehet a Molé

2005.04.13. 08:09
Részvénycserével vagy közvetlen értékesítéssel az INA jelenlegi befektetői valamelyikének adna el újabb tulajdonrészt a horvát állam, ahelyett, hogy a társaság egy részét a tőzsdére vinné: ha a döntés megszületik, a Mol a favorit az OMV-vel szemben.
Tomislav Dragicevic, az INA vezérigazgatója szerint lehetséges, hogy a horvát kormány lemond az INA tőzsdei értékesítéséről és közvetlenül egy külföldi befektetőnek adhat el egy részvénycsomagot, ha a nyomás nehezedik majd rá a gyors bevételek érdekében. A menedzser a Reutersnak adott interjúja szerint az INA-nak, a legnagyobb állami kézben levő horvát vállalatnak kedvére való lenne egy részvénycserés megoldás akár a Mollal, akár az OMV-vel (ugyanakkor az OMV tulajdonszerzését nem tartja reálisnak).

Nincs idő a tőzsdére vitelhez

Dragicevic elmondása szerint egy ilyen megoldás segítene a horvát cég márkanevét és egyéniségét megőrizni, ugyanakkor a horvát államnak is lehetőséget adna egy külföldi társaságban való tulajdonszerzésre. A saját vállalatát mintegy 2,5 milliárd dollárra értékelő vezérigazgató (aki a cége idei nyereségét nagyjából változatlan szintre, 175,3 millió dollárra becsüli) a korábbi horvát tervekről, amelyek 15 százalékos csomag tőzsdei értékesítéséről szóltak, annyit mondott: félő, már nincs rá elég idő, hiszen ez stratégiát, jogi és egyéb tanácsadókat, tájékoztatatót és road show-t igényelne.

A vezérigazgató Reutersnak adott interjújából egyértelműen kiderül, hogy az osztrák céggel valószínűleg nem igazán kell versenyeznie a tulajdonrészét növelni szándékozó Molnak. (Ezt már korábban az OMV vezérigazgatója is burkoltan megerősítette.) Ugyanez Dragicevic saját magának néhol ellentmondó érveléséből is kiderül, hiszen miközben a horvát állam sürgető bevételi kényszerével érvel, következő szavaiban már az INA helyett egy külföldi cégben való tulajdonszerzés előnyeit ecseteli (a közvetlen bevételszerzésnek ez még egy tőzsdei társaság esetében sem a leggyorsabb módja). Mindazonáltal Magyarországról nézve a Horvátországból jövő hírek a Mol számára valószínűleg kedvező irányba befolyásolhatják a lehetséges jövőképeket. Nemrég jelent meg horvát lapokban az az újságírói elképzelés, miszerint akár nem is a korábbi tervek szerinti 15, inkább mindjárt 25 százalékot kéne eladni az INA-ból.

A vezérigazgató a Reuters újságírójának beszélt a Mollal fele-fele arányban felvállalt és várhatóan április végéig eldőlő Energopetrol-pályázatról is. Hosszú távú törekvésük ezzel kapcsolatban az, hogy a boszniai kiskereskedelmi piacon tartósan 50 százalékos részesedést birtokoljanak. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az Adria vezetéket üzemeltető Janaf vállalatban az INA szívesen szerezne többséget a jövőben (jelenleg 17 százalék az övé). A vezetéket modernizálnák és kevésbé az Adrián való olajszállításra mint inkább az északkeletről a saját két modernizálás előtt álló finomítójukba való olaj eljuttatására használnák. Cége eközben terjeszkedni kíván a Közel-Keleten is, Szíria után Jordániában és következőként Irakban.