Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MFB a héten dönt a Molnak teendő ajánlatról

2002.05.06. 11:17
Május 9-éig nem születik döntés a gázüzletágról - tudta meg a NAPI Gazdaság a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A Magyar Fejlesztési Bank csak május 9-i igazgatósági ülésén tárgyalja azt az előterjesztést, amelynek alapján Stumpf István kancelláriaminiszter elhatározásra juthat a Mol gázüzletágának megvásárlásáról.
A tranzakcióról szóló esetleges döntés - amelyet szükség esetén május 15-éig még egy kormányülés jóváhagyhat - bizonyosan nem lesz végleges, hiszen az ehhez szükséges Mol közgyűlési döntésre és a Magyar Energia Hivatal engedélyére még hónapokig kell várni.

Az energiahivatal még nem vizsgálódik

Az energiahivatalnak meg kell vizsgálnia a vevőt: alkalmas-e arra, hogy a magyar fogyasztók gázellátását hosszú távon biztosítsa. Ilyen vizsgálat - mint a NAPI Gazdaság az energiahivataltól megtudta - eddig nem indult, ilyen irányú megkeresés sem érkezett.

Mivel talán fennállása óta a legnagyobb jelentőségű döntése lenne, nem valószínű, hogy a MEH döntésre tudna jutni a számára biztosított 90 napos (30 nappal meghosszabbítható) határidőnél lényegesen rövidebb idő alatt.

A Molnál rendkívüli közgyűlés döntene

A Mol menedzsmentjének ennél valamivel könnyebb a helyzete, hiszen megfelelő ár esetén tiszta lelkiismerettel javasolhatják a részvényeseknek a gázüzletág eladását.

Nem megfelelő ár esetén a közgyűlés összehívását könnyen elérheti az állam - erre legkorábban a meghirdetést követő 30. napon kerülhet sor -, 25 százalékos csomagjával viszont már a jelenleg ellenzékben levő erők szavazhatnának.