Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az MFB a héten dönt a Molnak teendő ajánlatról

2002.05.06. 11:17
Május 9-éig nem születik döntés a gázüzletágról - tudta meg a NAPI Gazdaság a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A Magyar Fejlesztési Bank csak május 9-i igazgatósági ülésén tárgyalja azt az előterjesztést, amelynek alapján Stumpf István kancelláriaminiszter elhatározásra juthat a Mol gázüzletágának megvásárlásáról.
A tranzakcióról szóló esetleges döntés - amelyet szükség esetén május 15-éig még egy kormányülés jóváhagyhat - bizonyosan nem lesz végleges, hiszen az ehhez szükséges Mol közgyűlési döntésre és a Magyar Energia Hivatal engedélyére még hónapokig kell várni.

Az energiahivatal még nem vizsgálódik

Az energiahivatalnak meg kell vizsgálnia a vevőt: alkalmas-e arra, hogy a magyar fogyasztók gázellátását hosszú távon biztosítsa. Ilyen vizsgálat - mint a NAPI Gazdaság az energiahivataltól megtudta - eddig nem indult, ilyen irányú megkeresés sem érkezett.

Mivel talán fennállása óta a legnagyobb jelentőségű döntése lenne, nem valószínű, hogy a MEH döntésre tudna jutni a számára biztosított 90 napos (30 nappal meghosszabbítható) határidőnél lényegesen rövidebb idő alatt.

A Molnál rendkívüli közgyűlés döntene

A Mol menedzsmentjének ennél valamivel könnyebb a helyzete, hiszen megfelelő ár esetén tiszta lelkiismerettel javasolhatják a részvényeseknek a gázüzletág eladását.

Nem megfelelő ár esetén a közgyűlés összehívását könnyen elérheti az állam - erre legkorábban a meghirdetést követő 30. napon kerülhet sor -, 25 százalékos csomagjával viszont már a jelenleg ellenzékben levő erők szavazhatnának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!