József, Bánk
-6 °C
0 °C

275 forint lehet a benzin

2005.07.01. 14:40
Az olajárak folyamatos emelkedése és a dollár erősödése miatt a Mol arra számít, hogy a nyáron tovább kell emelni az üzemanyagárakat. Egy-két hónap múlva a benzin literjéért akár 275, a dízelért 270 forintot is ott kell hagyni literenként a kutaknál. Előre azonban senki nem tud majd semmit: a Mol az uniós versenyjogra hivatkozva felhagy az áremelések eddig megszokott előzetes bejelentésével, a meglepetés mindenkit a kutaknál ér majd.
A Mol előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára akár 15 forinttal is nőhet - mondta Alács Lajos, a társaság kereskedelmi igazgatója. Alács Lajos ugyanakkor aláhúzta, nem áremelést jelentett be, csupán piaci várakozásokat közölt. Az árnövekedés-előrejelzés stabil dollár-forint árfolyam mellett, és a jelenleg ismerhető kockázatokat figyelembe véve értendő.

275 forint lehet a benzin

Az előrejelzés szerint a következő két hónapban a gázolaj ára elérheti a 270 forintot, a 95-ös benziné pedig a 275-öt. Efölé azonban nemigen megy - tette hozzá Alács Lajos. A benzinárral a kapcsolatban a kereskedelmi igazgató elmondta azt is: a pénzügyminiszter egy csütörtöki tárgyaláson kifejtette, hogy a kormány a felső áfakulcs csökkentését "nem kompenzálja az üzemanyagok jövedéki adójában". Ha a 25 százalékos áfa ma csökkenne 5 százalékponttal, akkor a 95-ös benzin, illetve a gázolja ára mintegy 10 forinttal lenne alacsonyabb.

Nem szólnak előre

Ferencz I. Szabolcs kommunikációs igazgató elmondta: egyebek mellett az uniós versenyjog miatt a Mol és leányvállalati a jövőben nem jelentik be előre az üzemanyagáremelést, erről a benzinkutaknál lehet tájékozódni, illetve visszamenőleg a www.gkm.gov.hu, illetve a www.europa.eu.int/comm/energy/oil honlapokon.

Száz dollárig is felkúszhat az olajár

Varró László, a társaság vezető közgazdásza ez eseményen elmondta: az előrejelzések szerint tartósan magas, 50-60 dollár körül marad az olajár, alapvetően az ázsiai, kínai és amerikai magas kereslet miatt. A piacot keresleti sokk érte, és hiába rekord szintű az olajkitermelés, az üzemanyag-árak emelkednek.

Előfordulhat, hogy az olajár eléri a 100 dollárt, de ez nem lesz tartós. Nem gondolja, hogy hosszabb távon 100 dollár fölé kerülne az olajár, mivel ekkor már érdemes lenne más energiahordozókat kitermelni, s olyan technológia megoldásokat alkalmazni, amelyeket ma még nem éri meg. Már a mostani magas olajár is kikényszerít strukturális változásokat a gazdaságban és a technológiában.

A Mol szakemberei közölték, a magyarországi árakat nagymértékben befolyásolja, hogy a jegyzésárak május óta jelentősen nőttek: a 95-ös benzin esetében dollárban számolva 21 százalékkal, a gázolaj esetében pedig 19 százalékkal. Eközben a benzin magyarországi kiskereskedelmi ára 4 százalékkal, a gázolajé pedig 5 százalékkal emelkedett. Az árat befolyásolja a forint-dollár árfolyam is: ha ebben a viszonylatban változás következik be, az az üzemanyagokra is hat.