József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mol-licit a tévében

2005.09.12. 10:50
Eddigi legjelentősebb akvizícióját valósíthatja hétfőn meg a Mol. A magyar olajcég nyolc versenytársával együtt vesz részt azon a nyílt aukción, melyet a török privatizációs szervezet tart a Tüpras olajfinomító részvényeinek 51 százalékáért, ami akár hárommilliárd dollár fölötti árat is jelenthet. A török privatizáció nyitottságát jelzi, hogy a licitálást a tévénézők is nyomon követhetik.
A Tüpras Törökország legnagyobb ipari vállalata, és egyetlen finomítója 2004 júniusa óta. Akkor ugyanis bezárták a versenytárs ATAS finomítót, melynek kapacitása 4,4 millió tonna volt éves szinten.

Duplájára nőtt a részvényárfolyam

A Tüpras kizárólag olajfinomítással, illetve némi vegyipari kitettséggel rendelkezik, kutatás-termelési, illetve kiskereskedelmi üzletága egyáltalán nincsen. A jelentős finomítói fókusz, valamint az igen kedvező iparági környezet következtében a társaság igen jelentős növekedést produkált az elmúlt két esztendőben. A Tüpras a Molhoz hasonlóan elsősorban magas kéntartalmú olajat dolgoz fel.

A profit bővülése természetesen a Tüpras részvények árfolyamában is tükröződik, melyek az elmúlt egy évben több mint a duplájára emelkedtek az isztambuli tőzsdén. A cég árbevétele 2002-ben még csak 5 milliárd dollár volt, tavaly már meghaladta a 8 milliárdot, nyeresége a 2003-as 400 millió dollárról 800 millió dollárra emelkedett a múlt évben.

A társaság az olajat elsősorban a közel-keleti országokból szerzi be. Legjelentősebb üzleti partnere Irán, ahonnan olajkészletének 23 százaléka származik, Líbiából 19, Szaúd-Arábiából 14, Irakból 12 százaléknyi kőolajt vásárol. A Tüpras csak 9 százaléknyi török olajat használ fel.

Növekvő kapacitáskihasználtság

A domináns pozíció ellenére a társaság a hazai piacon jelentős részesedést veszített az elmúlt években, ami elsősorban nem az erősödő nemzetközi konkurencia hatásának, hanem a piac növekedésének tudható be. A társaság kapacitáskihasználtsága ugyanis folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban, és az idei év első félévében már 90 százalék közelében járt (összehasonlításképpen: a Mol Dunai finomítójában ez az érték 2004-ben körülbelül 76 százalékos volt, ami azonban nemzetközi viszonylatban alacsonynak számít).

A Tüpras négy finomítója regionális viszonylatban hatalmas kapacitásokkal rendelkezik, a Mol Dunai és Pozsonyi finomítói kapacitásának e négy üzem mintegy dupláját teszi ki. Ezzel a Lukoilon kívül felülmúlja a régió összes nagy szereplőjének kapacitását. Mindazonáltal a Tüpras finomítóinak komplexitása jelentősen elmarad a Mol finomítóinak minőségétől, s összességében az orosz finomítók komplexitásához áll a legközelebb.

Több mint hárommilliárd dollár lesz az ára?

A Tüprasért nyolc cég van versenyben, így a Molnak nehéz dolga lesz, ha meg akarja szerezni a finomítót. Az éles versenyre utal, hogy az eddigi árajánlatok szerint a Tüpras 51 százalékos csomagjáért várhatóan legalább 3 milliárd dollárt (ez mintegy 600 milliárd forintnak felel meg) kínálnak a licit során.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft