Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Az olajpiacon Rita lefőzheti Katrinát

2005.09.23. 12:11
Bár a Mol éppen a héten már csökkentette az üzemanyagok kereskedelmi árát, a Rita hurrikán hétvégére várt pusztításának mértékétől függ, hogy a lefelé indult árgörbe tartja-e irányát: az olajpiac szakértők szerint most idegesebb, mint az előzetesen némileg alábecsült Katriana idején, így a Rita hatása már most, azzal együtt is érezhető, hogy nem tudni még, milyen károkat okoz a vihar.
Napi 30 dolláros, ötszázalékos ármozgás is előfordult az elmúlt napokban a kész üzemanyagok tőzsdei jegyzésárában. A Katrina nyomán az egekbe, 800 dollár fölé kúszó tonnánkénti motorbenzinár szeptember közepére tért vissza a korábbi, hatszáz dollár körüli árszintre, a múlt héten kvázi mélypontra, 590 dollár környékére süllyedt. A Rita hurrikánról érkező hírek azonban meredek emelkedést indítottak el a tőzsdéken, a 95-ös motorbenzin a korábbi szakértői várakozások szerint még pénteken is további 30 dollárral drágulhat, és visszakúszhat akár 700 dollár fölé is. A legutolsó, a hurrikán az olajmezőket várhatóan elkerülő útjáról szóló jelentések nyomán azonban reggel csökkenésnek indultak az árak.

Lesz-e emelés?


Klikk a képre!

Az olajtársaságok az ennyire ideges, gyorsan változó piaci ármozgásokat nem reagálják le azonnal, a hatások egy része megfelelő készletpolitikával kivédhető - mondta az Indexnek Kántor Sándor, a Mol kommunikációs igazgatója. A tendencia azonban az, hogy a kiskereskedelmi árak tartósan nem válhatnak el a tőzsdei jegyzési áraktól, a késleltetés jelenleg nagyjából egy hét lehet. Az igazgató szerint minden hétvégén dől el, csak a Rita hurrikán hatása nyomán lehet megmondani, hogy - a világpiaci árak alakulásának fényében - kényszerül-e emelésre a Mol.

Nem segít a forint gyengülés

A forint dollár szembeni gyengülése nem könnyíti meg a helyzetet: az amerikai valuta ma reggel további egy forintot erősödött, és már a 205 forint/dolláros szintet ostromolja. Ha a még csütörtöki, 204 forint /dolláros árfolyammal és 650 dolláros tonnánkénti 95-ös benzin tőzsdei árral számolunk, az azt jelenti: egy liter ára nettó 132,60 forintot tesz ki. Ha ehhez hozzászámoljuk az áfát (33,15 forint), valamint a már forgalmi adóval terhelt jövedéki adót és készletezési díjat (összesen 133,20 forint) máris 298,95 forintos benzinárat kapunk. Így könnyen lehet, hogy a Mol akkor is emelni kényszerül, ha benzin jegyzési ára egyszerűen nem süllyed tovább, vagy a forint jelentősen tovább gyengül.

Pénteken már nyugodtabb a piac

Péntek reggel ugyanakkor már némi nyugalom váltotta a korábbi pánikot a nemzetközi piacokon: óvatosan tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután a legfrissebb meteorológiai jelentések megerősítették, hogy a Rita hurrikán ereje gyengül a Mexikói-öbölben, és a vihar iránya bizonyára elkerüli a texasi olajipart. Pénteken már a benzin is olcsóbbodott az árutőzsdén.

Az olcsóbbodást azonban fékezi, hogy az amerikai olajfinomító kapacitás közel 30 százaléka továbbra sem működik, részint az augusztus végi Katrina hurrikán okozta károk miatt, részint a mostani elővigyázatossági intézkedések, biztonsági üzembezárások miatt. A Mexikói-öbölbeli amerikai tengeri olajtermelés körülbelül 92 százaléka is szünetel, de mivel az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka 12 százalékkal nagyobb most, mint egy éve, ez egyelőre nem ad okot aggodalomra.

Folyamatos kilengések


Klikk a képre!

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 66,15 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 35 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 50 centtel, majd 26 centtel volt olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál. Csütörtökön hordónként 66,50 dolláron zárt New Yorkban, 30 centtel olcsóbban, mint szerdán. Szerdán 60 centtel drágult, kedden 1,31 dollárral olcsóbbodott, hétfőn 4,17 dollárral drágult, múlt pénteken 1,91 dollárral olcsóbbodott, múlt csütörtökön 48 centtel olcsóbbodott a NYMEX-en.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 64,25 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 35 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál. Hajnalban előbb 59 centtel, majd 35 centtel volt olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön hordónként 64,60 dolláron zárt, 13 centtel olcsóbban, mint szerdán. Szerdán 48 centtel drágult, kedden 1,41 dollárral olcsóbbodott, hétfőn 3,80 dollárral drágult, múlt pénteken 1,85 dollárral olcsóbbodott, múlt csütörtökön 47 centtel olcsóbbodott.