Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Minimál benzináremelés

2005.10.11. 09:19
A Mol mindenképpen alkalmazkodik a nemzetközi folyamatokhoz -- a Népszabadság cikke szerint ez az üzenete a társaság szerdától tervezett, a benzin eseétben mindössze 50 (95-ös) illetve 80 filléres (98-as) tervezett áremelésének. A dízel árát három forinttal emeli a társaság.
Ötven illetve nyolcvan fillérrel emeli a 95-ös és a 98-as benzin árát a Mol - írja a Népszabadság, a dízelért szerdától három forinttal kell többet fizetni. Míg a gázolaj esetében a Mol előre jelezte, hogy az őszi, a betakarításhoz kapcsolodó időszakban emelkedő kereslet áremeléshez vezethet, azt is hangsúlyozták, hogy a hazai árak alakításában csak tartós nemzetközi tendenciákat érvényesítenek. Ennek fényében az egy forint alatti benzináremelés meglepően hat: a Népszabadság által idézett megfigyelők szerint a mostani árváltozáson még az októberi áfacsökkentés kommunikációs hatása érződik.

Miközben október elsejétől 25-ről 20 százalékra csökkent az üzemanyagok áfája, a piaci folyamatok éppen erre az időszakra a Mol számára áremelést tettek volna szükségessé -- a társaság azonban még az áfacsökkentés hatályba lépése előtt a kormány kérésére "önmérsékletet tanúsított". Így a megfigyelők szerint a mostani lépés tehát talán arra utaló jelzés: letelt a "türelmi idő", és a Mol mindenképpen alkalmazkodik a nemzetközi folyamatokhoz, akár fillérekkel is.