Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megnyílt az első szerbiai Mol-kút

2005.12.15. 13:49
A korábbi állami olajtársaság, a Beopetrol kútjának átalakítása után nyílt meg Belgrádban az első szerbiai Mol-töltőállomás. A magyar olajcég 2010-ig a szerb piac 15 százalékát szeretné megszerezni, főként zöldmezős beruházással.
A korábbi állami olajforgalmazó utódvállalata, a különösen hangzó "Elefánt, amire számíthatsz" szlogent használó Beopetrol töltőállomását mintegy 88 millió forintért (350 ezer euró) alakították át. A Beopetrol Szerbia területén az üzemanyag-forgalom 18-20 százalékát birtokolja, több mint kétszáz töltőállomást üzemeltet.

Januárra még nyolc, jövőre további tíz

A Mol azt tervezi, hogy egy hónapon belül további nyolc benzinkutat nyit Szerbiában. Ezt követően jövőre tovább tíz töltőállomást létesít az országban, így 2006 végére csaknem húsz kútból álló hálózata lesz. A töltőállomásokat egy kivételével zöldmezős beruházásokban építik meg.

A magyar olajtársaság azt tervezi, hogy jövőre minden ötvenezer lakosnál nagyobb lélekszámú szerbiai városban, valamint a X. európai közlekedési folyosó mentén nyitnak kutakat. A magyar olajcég tervei szerint 2010-ig 15 százalékos piaci részesedést érnek a szerbiai üzemanyag-kiskereskedelemben.

Szerbia mellett a Balkánon Horvátországban van jelen a Mol, amely emellett érdeklődik Bosznia-Hercegovina iránt is. A magyar olajtársaság emellett Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában rendelkezik üzleti érdekeltségekkel.