Orosz olajért licitál a Mol

2006.04.21. 08:05
A Mol tette eddig a legjobb ajánlatot az Udmurtneftre, a British Petrol orosz vegyesvállalatának, a TNK-BP-nek egyik kitermeléssel foglalkozó leányvállalatára. A tender a hónap végéig tart, az ár legalább kétmilliárd dollár lesz.
Eddig a Mol tette a legjobb ajánlatot a TNK-BP kitermeléssel foglalkozó leányvállalatára, az 1969 óta működő Udmurtneftre, amelyért a tulajdonos több mint 2 milliárd dollárt szeretne kapni - jelentették hírügynökségek a TNK-BP-hez közel álló forrásra hivatkozva. A hónap végéig tartó tenderen ezt bizonyosan sikerül is elérnie, mivel a Mol mellett állítólag tizenhét további ajánlattevő van a Szibnyefttől a Gazpromon, a Rusznyeften, illetve a kazah KaiMunaiGazon és másokon keresztül egészen a kínai Sinopecig.

Az orosz versenyhivatal a pénteki közlése szerint addig kilenc cégnek adott engedélyt a társaság megvételére, köztük a Molnak is. A felkínált cég tavaly 5,9 millió tonna olajat termelt ki (napi 123,7 ezer hordót), a nyeresége elérte a 191 millió dollárt, és az idén valószínűleg ennél is több lesz.

Az elemzők többsége a mostani jó ajánlat ellenére kicsinek látja arra az esélyt, hogy a végső befutó a Mol legyen a versenyben. A legtöbben a győzelemre leginkább csak úgy látnak erre lehetőséget, ha a Mol valamelyik orosz olajcéggel összefogva tenne ajánlatot, ennek azonban egyelőre semmi jele.

Mindazonáltal, ahogy azt Pletscher Tamás, az Erste elemzője - aki a Mol elsődleges akvizíciós céljának az INA-ban való további tulajdonszerzést tartja - elmondta, a Molnak egyedül is lehet elég pénze orosz kitermelő cég megvásárlására is. Még akkor is, ha igaznak bizonyul az az elemzői várakozás, amely szerint a vételár akár a 3 milliárd dollárt is elérheti. Az ár szárnyalásának ugyanakkor korlátai vannak, még akkor is, ha a tizennyolc potenciális vevő és egy eladó, illetve 70 dollár fölötti olajár adta helyzetet tekintjük.

A drága olaj csak Moszkvának jó

Az orosz olajkitermelő cégek esetében ugyanis az állami elvonás 28 dollár körüli olajár fölött már olyan mértékűre nő, hogy újabb olajár-emelkedés a vevő részére már nem hoz érdemleges profitnövekedést, abból csak Moszkva profitál. Az esetleges üzlet értékelése nyilvánvalóan csak a majdani vételár ismeretében lehetséges.

Annyi bizonyos, hogy a Mol meghirdetett stratégiájába illeszkedne a vásárlás. A cég olajtermelése ugyanis a tavalyi csúcs után folyamatosan csökken, készletakvizíciók nélkül öt év múlva már csak a jelenlegi szint felét éri majd el. Ezt elkerülendő a társaságnál folyamatosan napirenden van - a meghirdetett stratégia szerint elsősorban a FÁK-országokban történő - készletvásárlás. A magyar olajcég a hírrel kapcsolatban nem nyilatkozott.  • Hírek
  • Személyi kölcsön