Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kezdődik az utolsó Mol-privatizáció

2006.11.20. 12:58
Az ÁPV Zrt. november 21-én megkezdi a még állami tulajdonban lévő, a Mol alaptőkéjének 1,73 százalékát kitevő törzsrészvények nyilvános értékesítését. A részvényigénylési időszak december 1-jéig tart. A lakossági értékesítés keretében a befektetők a 25 500 forintos maximumár teljes megfizetése mellett, kárpótlási jegyek felhasználásával, vagy 2000 forintos árkedvezmény igénybe vételével adhatnak le részvényigénylést.

1 893 476 darab részvény - ennyi a Mol 1,73 százaléka, amelynek értékesítéséből nagyságrendileg 45 milliárd forintos bevételre számíthat az állam.

A részvényigénylési időszak a lakossági befektetők számára 2006. november 21-én kezdődik és 2006. december 1-jéig tart. Amennyiben a lakossági értékesítés során nem érkezik elegendő érvényes igénylés, a fennmaradó részvényeket az ÁPV aukción hirdeti meg.

A Mol a tőzsdén
Hétfőn délben a Mol-papírok 21 300 forintot értek a tőzsdén, az elmúlt 180 nap naptári forgalommal súlyozott átlagára 21 402 forint volt. A Mol-papírok árfolyamcsúcsa az idén áprilisban volt, 26 665 forintos értékkel.

A lakossági értékesítés során a befektetők a maximumáras fizetési módozat mellett kárpótlási jeggyel, vagy árkedvezmény igénybe vételével is adhatnak le részvényigénylést. A maximumár teljes befizetésével személyenként 200 darab részvény erejéig nyílik lehetőség igénylésre. Kárpótlási jegyek rendelkezésre bocsátásával és ezzel egyidejűleg a meghatározott mintegy 25 százalékos készpénzhányad befizetésével korlátlan számú részvény igényelhető, de a minden ilyen jogosult által összesen igényelhető részvények száma nem haladhatja meg a 260 000 darabot. Árkedvezménnyel csökkentett maximumár befizetésével személyenként maximálisan 75 darab részvényre adható le igénylés. Kárpótlási jeggyel történő fizetési mód igénybe vétele esetén a részvényigénylő nem vásárolhat árkedvezmény igénybe vételével is.

A tranzakció vezető szervezője a HVB Bank Hungary Zrt., értékesítési partnere az Inter-Európa Bank Nyrt. A két pénzintézet fiókjaiban a befektetőknek országosan összesen 96 értékesítési helyen nyílik lehetősége részvények igénylésére. Az Inter-Európa Bank eBroker szolgáltatásának közreműködésével a www.eBroker.hu oldalon interneten keresztül történő részvényigénylésre is lehetőség lesz. Részvényigénylést az értékesítési helyek csak pénzszámlával és értékpapírszámlával rendelkező ügyfelektől fogadnak el. A pénzszámlával és értékpapírszámlával nem rendelkező befektetők számára a részvényigénylési helyek az igényléskor ingyenesen számlát nyitnak. A lakossági értékesítés keretében megszerzett Mol-részvények eg éves letétkezelési díját az értékesítési a bankok átvállalják.