Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Érdemes lesz-e Molt venni?

2006.11.21. 07:56
A Napi elemzői körképéből kiderül, hogy a Mol-privatizáció során kialakított feltételek elsősorban a kárpótlási jegyzés esetén kedvezőek. Mérsékelt kockázatvállalás mellett érdemes lehet a 2000 forintos kedvezményt felhasználva is jegyezni.

Pletser Tamás, az Erste elemzője szerint akinek van kárpótlási jegye - a tranzakció során 1742 forintos számítják be a jegyeket - annak mindenképpen megéri részt vennie a tranzakcióban. Ha a magánbefektető nem rendelkezik kárpótlási jegyekkel, akkor is érdemes lehet Mol-részvényeket vásárolni a 2000 forintos kedvezményt felhasználva. Tekintettel arra, hogy az így lejegyzett Molokat a befektető nem adhatja el április 27-ig, a tranzakció kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan alakul majd az árfolyam a következő fél évben.

Pletser Tamás hangsúlyozza, hogy az olajtársaság megítélését egyrészt a hazai makrogazdasági környezet, másrészt a tervezett akvizíciókkal kapcsolatos új információk határozzák majd meg. A szakértő szerint jelentős fejlemény egyik tényező kapcsán sem várható, bár megjegyzi, hogy várakozásai szerint inkább pozitív irányú változás várható. A következő hónapok eseményei tehát inkább pozitív irányba változtathatják az összképet.

A szakember az árfolyamalakulás kapcsán utalt a Mol relatív alulárazottságára is. Az olajpapír idei évre várható egy részvényre jutó eredménye (EPS) a gázüzletág értékesítésének egyszeri hatásait leszámítva 2800 forint körül lehet majd, amely a jelenlegi 21 500 forintos árfolyammal számolva 7,5-es árfolyam/nyereség rátát (P/E) jelent. A szektortársak ezzel szemben 8-12-es P/E rátával forognak, ami részben azzal magyarázható, hogy a Mol esetében az elemzők a makrogazdaság és a társaság növekedési stratégiája kapcsán plusz kockázatokkal számolnak.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője is azon a véleményen van, hogy a kárpótlási jeggyel rendelkező magánszemélyeknek érdemes részt venni a jegyzésben. A szakértő hangsúlyozza, hogy a jegy felhasználási lehetőségei korlátozottak, továbbá a tulajdonosok nagy része az 1742 forintos beszámítási árfolyamnál jóval kedvezőbben jutottak hozzá.

A 2000 forintos kedvezménnyel történő jegyzés kapcsán az elemző már nem ennyire optimista, tekintettel az olajszektor utóbbi hónapokban tapasztalt hektikus mozgására. Hangsúlyozza azonban, hogy a jegyzés a 2000 forintos kedvezménnyel együtt mérsékelt kockázatot jelent, és így vonzó. Az elemzők nem számítanak arra, hogy a magánszemélyek a teljes felkínált mennyiséget lejegyzik, így vélhetően tőzsdei aukcióra is sor kerül.

Összességében elmondható, hogy a kárpótlási jeggyel rendelkezőknek mindenképpen érdemes jegyezni, de a 2000 forintos kedvezményt felhasználók is jól járhatnak annak ellenére, hogy megközelítőleg fél évig nem adhatják el papírjaikat.