Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mol még várhat az akvizíciókra

2002.06.13. 11:58
Egyelőre sem Lengyelországban sem pedig Szerbiában nem várható a Mol terjeszkedése, miután mind a PKN, mind pedig a Beopetrol eladását elhalasztották. A hosszúra nyúlt lengyel privatizációs történet jövőre, a szerb kúthálózat eladása két-három hónap múlva folytatódhat. A halasztás akár jól is jöhet a Molnak, mivel végleges gázárrendezés hiányában jelenleg vitathatatlan hátrányban van versenytársaihoz képest.
Legkorábban a jövő év elején születhet döntés a lengyel PKN Orlen eladásáról - közölte a PAP hírügynökséggel Maciej Gierej, az állami Nafta Polska holding elnöke. Nem zárható ki, hogy új tendert fogunk kiírni - tette hozzá. A lassan évek óta húzódó privatizációs kiírásra a Mol és az OMV tett ajánlatot, ám a döntést eddig minden alkalommal elhalasztotta az illetékes lengyel szerv, úgyhogy a magyar sajtó már rendszeresen a szappanopera vagy a saga jelzővel emlékezik meg az olajipari cég privatizálásának újabb fordulóiról. Az új tender kiírásának lehetőségét eddig hivatalos helyről még nem említették, de az eddig is a levegőben lógott.

Nemrég a befolyásos Jan Kulczyk, a mesés magánvagyonnal rendelkező üzletember, akit korábban a Mol tanácsadójaként mutattak be, úgy nyilatkozott, hogy szerencsésebb volna a PKN Orlen és a második legnagyobb olajfinomító, a Rafineria Gdanska összevonása, majd egy OMV-Mol-PKN közös közép-európai mamutcég létrehozása. A lengyel kormány ezzel párhuzamosan a gdanski finomító eladásának időpontját a negyedik negyedévre tette, s mivel az eddigi gyakorlat alapján ehhez még nyugodtan hozzá lehet képzelni néhány hónap csúszást, ez nem mond ellent a fenti gondolatmenetnek.

Csúszik a szerb olajvállalat privatizációja

Közben a Mol másik kiszemelt akvizíciós célpontja, a szerb Beopetrol eladásával kapcsolatban is rossz hírek érkeznek. A szerb kormány júniusra ígérte az ország második legnagyobb, 203 benzinkútból álló hálózatával rendelkező cég eladását. A kérők is felsorakoztak, a Mol mellett a legnagyobb kelet-közép-európai kúthálózattal rendelkező OMV, a Lukoil és a görög Hellenic Petroleum is érdekeltségét fejezte ki. A Bloomberg hírügynökség Alexander Vlahovics privatizációs miniszterre hivatkozva közölte, hogy a júniusi időpontban nem lehetne sikeresen privatizálni a Beopetrolt.

A privatizátor érvelése szerint előbb a jelenlegi importbenzinről át kell térni a hazai finomított termékek árusítására, ez vonzóbbá teheti a céget. A miniszter szerint 2-3 hónapos késedelmet szenvedhet a privatizáció, de ez megéri, hiszen - mint mondta - jobb két-három hónapot várni egy "szupersikeres" eladás reményében, mint sietni és kudarcot vallani.

Marad az INA

A Mol előtt tehát egyelőre külföldi projektként csak az INA 25 százalékos részesedésére kiírt tender maradt, ami talán nem is olyan nagy baj annak fényében, hogy itthon a gázárszabályozás rendezése még legalább fél évet vehet igénybe. Amennyiben a magyar kormány tartja a törvényjavaslat őszi beterjesztésére tett ígéretét, úgy a Mol jó eséllyel jövőre már egy kalkulálható gázbevétellel és rendezett hazai helyzettel a háta mögött vághat bele az újból megnyíló akvizíciókba.