Huba
19 °C
33 °C

Szürke felhők a Mol felett

2007.02.12. 15:18
Várakozáson aluli negyedik negyedéves eredményről számolt be a Mol, és az elemző szerint a közeljövőben nem várható gyors fellendülés. Rövid távon nem ajánlják vételre a társaság ma délutánra 2,5 százalék feletti minuszban álló papírjait, de a részvények 2009-re 30 ezer forintos magasságba emelkedhetnek.

Üzemi szinten 17, nettó szinten 45 százalékkal a várakozások alatti profitot tett közzé gyorsjelentésében a Mol, amire a negatív iparági folyamatok mellett a kitermelési volumen csökkenése, illetve a finomítói nagyleállások is kedvezőtlenül hatottak - írta a Portfolio.hu. Laptársunk szerint a meglepő eredményben egyebek között a csökkenő olajárak, a mérséklődő kitermelési volumen - aminek a folytatódása várható az idei év során is -, a Magyarországon jelentősen emelkedő bányajáradék és a finomítók nagyleállása is szerepet játszott.

A menedzsment optimista

Optimistábban értékelt Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a gyorsjelentést elemző sajtótájékoztatón. A Mol számára az idei év nagy kihívását az akvizíciók jelentik, amire alapot ad, hogy a cégcsoport 2006 végén 399 milliárd forintot meghaladó készpénzzel rendelkezett - mondta.

A 2005-ben elfogadott 2010-ig szóló stratégia azzal számol, hogy a termelést megháromszorozzák, a feldolgozókapacitásokat pedig megduplázzák. Oroszországban a tavaly megszerzett Bai Tex kőolajkitermelését tovább bővíti és háromszorosára növeli a Mol. Az olajtársaság 2008-2009-ben a jelenlegi napi 1800 hordóval szemben 3900 hordós kitermeléssel számol. A termelés növelésének költsége a következő három évben eléri a 200-250 millió dollárt.

Újabb hódítások

A tervezett akvizíciók között a horvátországi INA többségének megszerzése és a szerbiai Nis privatizációjában való részvétel szerepel. Az INA magánosításának időpontját az idei horvátországi választások befolyásolhatják, magyarázta újságírói kérdésre Mosonyi György. A Nis privatizációjában az első lépések még ebben a negyedévben várhatók - tette hozzá. A pakisztáni Pakistan Petroleum Limited (PPL) privatizációjának időpontja viszont még kérdéses - tette hozzá.

A gázvezeték- és földgáztároló építésére a Gazprommal tervezett együttműködésről szólva Mosonyi elmondta: a 10 milliárd köbméter kapacitású földgáztároló és a meglévő gázvezetékeket elkerülő gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya készül, és várhatóan az idén júniusban már látható lesz, gazdaságos-e a projekt megvalósítása.

Szürke felhők

Igaz ugyan, hogy ami felmerülhetett mint eredményeket rontó tényező, az fel is merült a tavalyi negyedik negyedévben, de nem látszik az, hogy rövid távon mi segítené jelentősen jobb eredményekhez a társaságot - kommentálta az Indexnek a társaság jelentését Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Rt. vezető elemzője. Szürke felhőket látok a Mol felett, tette hozzá.

Az iparági környezet nem javul, az olajár a mostani visszapattanással is alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, a finomító árrések szintén alacsonyak - hangsúlyozta a szakértő. A Molnak nem tett jót az sem, hogy a forint erős az olajiparban általános elszámoló devizaként funkcionáló dollárral szemben. A közeljövőben nem javít a vállalat helyzetén az sem, hogy a megszorítások egyik hatása a benzin iránti kereslet visszaesése lehet.

Mi várható?

A szakértő szerint a Mol-csoporton belül egyedül a tavalyi negyedik negyedévben is jól teljesíthető vegyipari divízió eredményei javulhatnak jelentősebb mértékben. Ennek csoporton belüli súlya azonban alacsonyabb annál, hogy ellensúlyozza az egyéb területek kieséseit. Sarkadi Szabó Kornél szerint a menedzsment által tervezett akvizíciók eredményét is korai lenne a részvénypiacon árazni. A szerb Nis társaság 25 százalékos pakettjének megszerzése nem jelentene kontrollt érő részesedést, és tekintettel a novemberi horvát választásokra, nem várható, hogy egy újabb privatizáció során az INA-ban meglévő 25 százalékos részvénycsomagját tovább tudná növelni a Mol. Az elemző szerint ráadásul hosszabb időbe, több évbe telhet, míg az oroszországi Bai Tex és a hasonló, kisebb, felfuttatásra váró orosz célpontok kitermelése igazán beindulhat.

A Mol egyetlen igazi értékének jelentős készpénztartaléka tűnik: a közel 400 milliárdos összeg jelentős bővítéseket, beruházásokat tesz lehetővé, és részvényenként mintegy 4 ezer forintot jelent. Ez egyben mutatja azt is: miközben nem várható, hogy egy általános, az olajipari szektort érintő mélyrepüléstől eltekintve a Mol részvényeinek ára komolyan tovább esne, 16-17 ezer forintot minden körülmények között, bármilyen iparági esés esetén is érnek a vállalat papírjai.

Hosszabb távon már most is

2004-ben volt utoljára ennyire kedvezőtlen az olajszektor helyzete. A Mol abban az évben 10 ezer forint alatti árfolyamról indult. Az év végére lépte át a papírok értéke a 10 ezer forintot. Ha ehhez hozzávesszük a készpénztartalékot, illetve a kockázatokat jelentő gázüzletág eladását, akkor jön ki a minimálisan 16-17 ezer forintos összeg - magyarázta az elemző.

Mindez csak azt jelenti, hogy rövid távon nem ajánlanám vételre a Mol részvényeket - hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél. Aki néhány évre gondolkodik, annak nagyon is megéri a jelenlegi szinteken beruházni: 2009-ig, amikor is módosul az alapszabály, és a társaság vonzóbb felvásárlási célponttá válhat, a Mol már várhatóan uralni tudja a magyar, a szlovák és a horvát nagykereskedelem 70-80, a kiskereskedelem 30-35 százalékát. Emellett túl lehet újabb, várhatóan az idei év végére körvonalazódó értékes orosz beruházásokon, így igencsak kedvező célponttá válhat a szektorbeli multik számára. A részvények árfolyama könnyen 30 ezer forint környékére érhet végül.