Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szürke felhők a Mol felett

2007.02.12. 15:18
Várakozáson aluli negyedik negyedéves eredményről számolt be a Mol, és az elemző szerint a közeljövőben nem várható gyors fellendülés. Rövid távon nem ajánlják vételre a társaság ma délutánra 2,5 százalék feletti minuszban álló papírjait, de a részvények 2009-re 30 ezer forintos magasságba emelkedhetnek.

Üzemi szinten 17, nettó szinten 45 százalékkal a várakozások alatti profitot tett közzé gyorsjelentésében a Mol, amire a negatív iparági folyamatok mellett a kitermelési volumen csökkenése, illetve a finomítói nagyleállások is kedvezőtlenül hatottak - írta a Portfolio.hu. Laptársunk szerint a meglepő eredményben egyebek között a csökkenő olajárak, a mérséklődő kitermelési volumen - aminek a folytatódása várható az idei év során is -, a Magyarországon jelentősen emelkedő bányajáradék és a finomítók nagyleállása is szerepet játszott.

A menedzsment optimista

Optimistábban értékelt Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a gyorsjelentést elemző sajtótájékoztatón. A Mol számára az idei év nagy kihívását az akvizíciók jelentik, amire alapot ad, hogy a cégcsoport 2006 végén 399 milliárd forintot meghaladó készpénzzel rendelkezett - mondta.

A 2005-ben elfogadott 2010-ig szóló stratégia azzal számol, hogy a termelést megháromszorozzák, a feldolgozókapacitásokat pedig megduplázzák. Oroszországban a tavaly megszerzett Bai Tex kőolajkitermelését tovább bővíti és háromszorosára növeli a Mol. Az olajtársaság 2008-2009-ben a jelenlegi napi 1800 hordóval szemben 3900 hordós kitermeléssel számol. A termelés növelésének költsége a következő három évben eléri a 200-250 millió dollárt.

Újabb hódítások

A tervezett akvizíciók között a horvátországi INA többségének megszerzése és a szerbiai Nis privatizációjában való részvétel szerepel. Az INA magánosításának időpontját az idei horvátországi választások befolyásolhatják, magyarázta újságírói kérdésre Mosonyi György. A Nis privatizációjában az első lépések még ebben a negyedévben várhatók - tette hozzá. A pakisztáni Pakistan Petroleum Limited (PPL) privatizációjának időpontja viszont még kérdéses - tette hozzá.

A gázvezeték- és földgáztároló építésére a Gazprommal tervezett együttműködésről szólva Mosonyi elmondta: a 10 milliárd köbméter kapacitású földgáztároló és a meglévő gázvezetékeket elkerülő gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya készül, és várhatóan az idén júniusban már látható lesz, gazdaságos-e a projekt megvalósítása.

Szürke felhők

Igaz ugyan, hogy ami felmerülhetett mint eredményeket rontó tényező, az fel is merült a tavalyi negyedik negyedévben, de nem látszik az, hogy rövid távon mi segítené jelentősen jobb eredményekhez a társaságot - kommentálta az Indexnek a társaság jelentését Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Rt. vezető elemzője. Szürke felhőket látok a Mol felett, tette hozzá.

Az iparági környezet nem javul, az olajár a mostani visszapattanással is alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, a finomító árrések szintén alacsonyak - hangsúlyozta a szakértő. A Molnak nem tett jót az sem, hogy a forint erős az olajiparban általános elszámoló devizaként funkcionáló dollárral szemben. A közeljövőben nem javít a vállalat helyzetén az sem, hogy a megszorítások egyik hatása a benzin iránti kereslet visszaesése lehet.

Mi várható?

A szakértő szerint a Mol-csoporton belül egyedül a tavalyi negyedik negyedévben is jól teljesíthető vegyipari divízió eredményei javulhatnak jelentősebb mértékben. Ennek csoporton belüli súlya azonban alacsonyabb annál, hogy ellensúlyozza az egyéb területek kieséseit. Sarkadi Szabó Kornél szerint a menedzsment által tervezett akvizíciók eredményét is korai lenne a részvénypiacon árazni. A szerb Nis társaság 25 százalékos pakettjének megszerzése nem jelentene kontrollt érő részesedést, és tekintettel a novemberi horvát választásokra, nem várható, hogy egy újabb privatizáció során az INA-ban meglévő 25 százalékos részvénycsomagját tovább tudná növelni a Mol. Az elemző szerint ráadásul hosszabb időbe, több évbe telhet, míg az oroszországi Bai Tex és a hasonló, kisebb, felfuttatásra váró orosz célpontok kitermelése igazán beindulhat.

A Mol egyetlen igazi értékének jelentős készpénztartaléka tűnik: a közel 400 milliárdos összeg jelentős bővítéseket, beruházásokat tesz lehetővé, és részvényenként mintegy 4 ezer forintot jelent. Ez egyben mutatja azt is: miközben nem várható, hogy egy általános, az olajipari szektort érintő mélyrepüléstől eltekintve a Mol részvényeinek ára komolyan tovább esne, 16-17 ezer forintot minden körülmények között, bármilyen iparági esés esetén is érnek a vállalat papírjai.

Hosszabb távon már most is

2004-ben volt utoljára ennyire kedvezőtlen az olajszektor helyzete. A Mol abban az évben 10 ezer forint alatti árfolyamról indult. Az év végére lépte át a papírok értéke a 10 ezer forintot. Ha ehhez hozzávesszük a készpénztartalékot, illetve a kockázatokat jelentő gázüzletág eladását, akkor jön ki a minimálisan 16-17 ezer forintos összeg - magyarázta az elemző.

Mindez csak azt jelenti, hogy rövid távon nem ajánlanám vételre a Mol részvényeket - hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél. Aki néhány évre gondolkodik, annak nagyon is megéri a jelenlegi szinteken beruházni: 2009-ig, amikor is módosul az alapszabály, és a társaság vonzóbb felvásárlási célponttá válhat, a Mol már várhatóan uralni tudja a magyar, a szlovák és a horvát nagykereskedelem 70-80, a kiskereskedelem 30-35 százalékát. Emellett túl lehet újabb, várhatóan az idei év végére körvonalazódó értékes orosz beruházásokon, így igencsak kedvező célponttá válhat a szektorbeli multik számára. A részvények árfolyama könnyen 30 ezer forint környékére érhet végül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?