Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Hernádi: Inkább az oroszok

2007.07.17. 10:55
Az OMV sem hatékonyságban, sem eszközökben nem tud hozzájárulni a Mol növekedéséhez – mondja Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a Népszabadságnak adott interjúban. A magyar olajvezér szerint a térségben legalább tíz olyan vállalat van, amellyel ésszerűbb a partnerség, mint az OMV-vel. Az osztrákokban nemcsak nem bíznak, Hernádi állítja, a számok sem indokolják az összeolvadást, ami szerinte nem egyenrangú egyesülés lenne.

A Mol nem támogatja az egyesülést az OMV-vel, mert szó sincs egyenrangú egyesülési kezdeményezésről. Az osztrák cég emellett sem hatékonyságban, sem eszközökben nem tud hozzájárulni a Mol növekedéséhez – mondta Hernádi Zsolt az interjúban. Sőt, a magyar olajvezér szerint egy egyesülést vélhetően csak akkor engedélyeznének a versenyhatóságok, ha nagyobb vagyonelemeket értékesítenének. Példaként a százhalombattai finomítót említette.

Hernádi nem tagadta azt sem, hogy a Molnak egyébként is vannak ellenérzései az osztrák cég törekvéseivel szemben. Felidézte, hogy az OMV az első, 10 százalékos tuladonrészt is úgy szerezte a Molban, hogy korábban néhány nappal még cáfolta a tulajdonszerzés szándékát, amit ő etikátlannak tart. Ennek ellenére Hernádi szerint "azt nem lehet mondani, hogy a Mol vezetői döntéseiket érzelmi alapon hoznák.

A Mol-elnök felidézte, hogy a két cégnek voltak közös projektjei, igaz, jelenleg csak a Nabucco programban működnek együtt. Korábban viszont együtt pályáztak a cseh Unipetrolra, sikertelenül. A konkrét együttműködés kapcsán azt mondta: "rossz előérzet esetén sem áll meg az élet, legfeljebb több jogászra van szükség".

Stratégiai partnerséget vagy együttműködést viszont nem tud elképzelni az osztrákokkal, már csak azért sem, mert a Mol nem tud OMV-t venni, miután annak két meghatározó részvényese van. Kennedy elnök mondását felidézve úgy fogalmazott erről a helyzetről: "nem szívesen ülök le tárgyalni azzal, aki úgy kezdi, ami az enyém, az az enyém, és akkor most beszéljünk a tiédről".

A magyar olajvezér ennek ellenére lát esélyt összeolvadásra más térségbeli cégekkel, feltéve, hogy a tranzakció kellő hozzáadott értéket jelent. "De most fel tudnék sorolni legalább tíz vállalatot, amellyel ésszerűbb a partnerség, mint az OMV-vel. Ilyen lehet például az orosz Lukoil vagy a Rosznyefty, vagy más orosz termelők" – mondta erről, megjegyezve: egy-egy ilyen ügylet esetén elképzelhető, hogy adódnának kölcsönös előnyök. (Azt, hogy az OMV-Mol konfliktus mögött a Lukoil állhat, az Index már korábban lehetségesnek nevezte).