Sára, Márió
2 °C
6 °C

Közép-európai olajcég alakul?

2001.08.28. 10:09
Bár a Mol Rt. és az osztrák OMV olajtársaság keményen verseng a lengyel PKN Orlen megszerzéséért, bécsi lapok szerint a magyar cég sikere esetén az OMV vételi ajánlatot tehet a Molra.
Az osztrák lapok kedden különféle értesüléseket és találgatásokat közöltek arról, hogy a lengyel PKN Orlen kőolajipari tröszt 17,58 százalékos, most privatizálandó részére az osztrák OMV vagy a magyar Mol tett-e jobb ajánlatot. Tőzsdei elemzők a Der Standard című bécsi lap szerint abból indulnak ki, hogy ha a Mol nyerné el a PKN-Orlen részvénycsomagját, az OMV átvételi ajánlatot tehet a magyar konszernre.

Ki kínált többet és mennyivel?

A különböző híresztelések a készpénzben ajánlott összegre vonatkoznak. A Rzeczpospolita című lengyel lap ugyanis azt közölte a tárgyalásokhoz közel álló körökre hivatkozva, hogy az OMV részvényenként 26 zlotyt ajánlott a Mol 25 zlotys ajánlatával szemben, míg az osztrák Erste Bank bennfentes körök tájékoztatása alapján korábban azt közölte, hogy az OMV 22, a Mol pedig részvényenként 26 schillinget ajánlott. A részvény árfolyama jelenleg 14,5 zloty körül van.

Az OMV akkorára szeretne nőni, hogy ne legyen könnyű lenyelni

A Der Standard című bécsi lap értesülése szerint az OMV utólag emelt ajánlatán, éppen hogy többet kínáljon a Molnál. A lap hozzátette: az OMV számára a csomag elnyerése fontos lépést jelentene a keleti terjeszkedésben. Az OMV közép-kelet-európai kőolajipari konszernekkel szövetkezve szeretné elérni azt a nagyságrendet, amely védetté tehetné a nagy nemzetközi társaságok átvételi törekvéseivel szemben, és lehetővé tenné önálló cégként a hosszú távú fennmaradását.

Már most tulajdonos, de lehet irányító is

Ugyanakkor a lap arra is utal, hogy tőzsdei elemzők szerint az OMV a későbbiekben átvételi ajánlatot tehet a Molra, ha a magyar konszern nyeri el a PKN-Orlen most eladandó részét. A Der Standard emlékeztet arra, hogy az OMV-nek mintegy 10 százalékos részesedése van a Molban, és azt reméli, hogy Magyarország uniós csatlakozásával majd csökkennek az eddig tapasztalható "érintkezési félelmek".

Olaj és politika

A PKN részvénycsomagjáról a várakozások szerint a két pályázó között a szeptember 23-án esedékes lengyelországi választásokig kell megszületni az elvi döntésnek, az viszont távolról sem bizonyos, hogy az új kormány tartja majd magát a döntéshez. A tárgyalásokat ismerő szakértőkre hivatkozva a Der Standard azt írta, hogy a lehetőségek skálája a sima átmenettől és gyors eladástól egészen a privatizálási terv visszavonásáig terjed.

Nem kommentálnak

Az érdekeltek - a lengyel kormány tagjai és az OMV - továbbra is hallgatnak a PKN-Orlen-csomagra tett ajánlatról, és az OMV a Mollal kapcsolatos esetleges későbbi szándékait illető piaci spekulációkkal kapcsolatban sem foglalt állást.