Emőke
-4 °C
9 °C

Nagyhatalmú mágnással szövetkezett a Mol?

2001.09.04. 16:18
A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági szaklap szerint a lengyel PKN Orlen olajtársaság részvénycsomagjának megszerzésére a magyar Mol Rt. Jan Kulczyk befolyásos lengyel mágnással kötött szövetséget, s ezért most esélyesebb az OMV-val folytatott versenyben.
A híresztelésekre hivatkozó rövid híradás emlékeztet arra, hogy Kulczyk bábáskodott a lengyel távközlési monopólium privatizálásánál, és a South African Breweries és a Volkswagen tanácsadója volt azok lengyelországi megjelenésekor. Kulczyk a privatizált cégeknél magának is nagyobb részvénycsomagokat biztosított, s annyira nagynak tartják befolyását Lengyelországban, hogy a cikk szerint a Mol máris a PKN jövendő partnerének tekintheti magát.

A baloldaliak nem privatizálnának

A lap szerint azonban a ma ellenzéki baloldali SLD párt, amelyet a szeptember 23-ai választások győztesének tartanak, egyre nagyobb nyomást gyakorol az állami tulajdon kiárusítása ellen. Így aztán a még hivatalban lévő kormány nemigen tud döntésre jutni a PKN közel 18 százalékos részvénycsomagjának eladásáról.

Kulczyk el tudja téríteni a Varsói Expresszt?

Még ha a mostani kormány vállalkozna is arra, hogy a két pályázó, az OMV és ellenfele, a Mol közül előzetesen kiválassza a PKN jövendő partnerét, a "döntés nem érne többet az OMV számára, mint a papír, amire írják". Ugyanis Wieslaw Kaczmarek, akit Lengyelország következő kincstárügyi miniszterének tekintenek, szinte naponta kijelenti, hogy meg fogja vétózni a PKN-rész eladását. A hírek szerint azonban Jan Kulczyk befolyásával még egy ilyen akadály kikerülésére is képes - írta a Wirtschaftsblatt.