Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A kormány nem tárgyalt a Mol privatizációjáról

2002.10.30. 10:15
Medgyessy Péter miniszterelnök kedden a Parlamentben kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a kormány még nem tárgyalta a Mol privatizácójáról szóló elképzeléseket.
Medgyessy szerint csak a gázpiac megfelelő szabályozása mellett kerülhet sor arra, hogy a kormány éljen a parlament által 1999-ben adott lehetőséggel, amely alapján egy szavazatelsőbbségi Mol-részvény megtartása kötelező, az összes többi pedig privatizálható.

A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Magyarország az orosz befektetők előtt is nyitva áll. Az ország nem remélheti a visszatérést úgy a keleti piacokra, hogy közben nem engedi be az orosz tőkét a hazai piacra. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a privatizációs bevételeket kizárólag autópálya- vagy vasútépítésre fogjuk felhasználni.

A miniszterelnök már korábban is ismertetett álláspontja legalábbis hangsúlyeltolódást jelent a Varga Mihály volt pénzügyminiszter által feltett kérdéshez képest, amely a Mol gázüzletágának eladására vonatkozott. A miniszterelnöki szavak ugyanis már egészen másra, a Mol állami kézben levő 25 százalékos részvénycsomagjára vonatkoznak, aminek oka feltételezhetően a korábbi Fidesz és a mostani MSZP által irányított kormány eltérő álláspontját tükrözik a Mol-privatizáció folytatását illetően.

Nyilvános részvényeladás?

A gázüzletág Fidesz-korszakban felmerült eladása ugyanis, bár a Mol-menedzsment jelenleg is kiáll az ötlet mellett, szigorúan véve nem állami privatizáció, hanem egy 75 százalékban magántulajdonban álló társaság által lebonyolított tranzakció lenne (más kérdés, hogy akár a 25 százalékos tulajdonosi, akár aranyrészvényesi pozíciójából adódóan ebben is vétójoga van az államnak).

Ezzel szemben a miniszterelnöki válasz már egyértelműen a részvények - az aranyrészvény kivételével - eladására vonatkozott. Ez pedig arra utal, hogy a jelenlegi kormányzat előnyben részesítené a tőzsdét és a kisbefektetőket központba helyező nyilvános részvényeladást. Nagy kérdés, melyik következhet be előbb.  • Eladnék
  • Hírek