Szilárda
-4 °C
3 °C

Mol: kiváló eredmény, nullszaldós gázüzlet

2002.11.14. 11:07
A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők 52 milliárd forintot némiképp meghaladó konszenzusos becslését valamivel felülmúló, 55,2 milliárd forintos eredményhez segítette a Mol Rt.-t a gyenge dollár és különösen az erős forint. Az olajtársaság - melynek teljesítményét minden ellenkező törekvés ellenére - még mindig elsősorban a dollárelszámolású import helyzete határozza meg, egyértelműen nagyot profitált a devizaárfolyamok harmadik negyedévi alakulásából.
A félévi eredményhez képest ugyan nem akkora meglepetéssel, de még mindig a befektetők megelégedésére szolgáló számokkal sikerült előrukkolnia a Mol Rt.-nek ma közreadott gyorsjelentésében. Az 55,2 milliárd forintos nettó eredmény - melyből maga az utolsó negyedév csupán 15,6 milliárd forintot hozott - jobb az elemzői várakozásoknál, ha nem is annyival, mint a félévi volt (akkor 20 százalékot meghaladó volt a különbség, most csupán a negyede).

A társaság elnök-vezérigazgatója Hernádi Zsolt a gyorsjelentésben ugyanakkor becslést is ad az eredményt az utóbbi két évben legjobban meghatározó gázüzletág vonatkozásában, miszerint a mostani kilátások szerint a gázüzlet az idei második félévben várhatóan a mostani szint körül, azaz nullszaldósan fog teljesíteni, figyelembe véve mind a devizaárfolyamok alakulását várhatóan az év végéig, mind azt, hogy az árak és a fogyasztás is kedvezőtlenebbül alakult a korábban számítottnál. Itt talán fontos lehet, hogy az elnök-vezérigazgazgató csupán a második félévről beszél, amibe akár - tekintve az első félév veszteségét - veszteséges év is belefér a gázüzletágra vonatkoztatva, igaz ez a jelenlegi forintárfolyam ismeretében meglehetősen óvatos becslésnek tekinthető.

Csak 800 milliós a gázüzletág vesztesége

Az üzletcsoportok külön külön történő összehasonlításánál szintén a gázüzletág ugrik ki óriási változással a tavalyi év hasonló időszakához képest, hiszen az akkori 105 milliárdot meghaladó veszteséghez képest a mostani 800 milliós üzleti eredmény hatalmas javulás. Mindez azonban vélhetően már az árfolyamba is beépült, hiszen az ezt meghatározó körülmények már jóideje ismertek. Inkább kedvezőtlen változásnak tűnik, hogy miközben az importár szintje 26,7 forintra csökkent, a hazai nagykereskedelmi értékesítési ár pedig már elérte a 33,5 forintot, az eredmény csupán a nullszaldó lett. A Mol esetében a méretek miatt a 800 millió forint nullszaldónak nevezhető, hiszen éppen a mostani gyorsjelentés a példa rá (a feldolgozás és kereskedelem üzletág területén kellett egy ilyen tévedést korrigálni), hogy a társaságnál csupán egy adminisztrációs hiba is okozhat ekkora eltérést a mérlegben.

A különbség a félévi kevesebb mint 4 milliárdos veszteséghez képest sem eget rengető, bár a javulás a gázüzletág területén kétségtelenül az egész idei időszakot tekintve megfigyelhető, ami esélyt adhat az év végén arra is, hogy Hernádi Zsolt mostani jóslatát akár konzervatívnak is nevezhessük.

Nem volt meglepetés

A másik három üzletág nem hozott nagy meglepetést. A tavalyihoz képest a petrolkémia szinten maradt, 2,7 milliárdos üzleti eredménye azonban egyelőre nem meghatározó a Mol egészéhez képest. A kutatás-termelési üzletág üzleti eredménye 26 százalékkal csökkent. Ez ugyan még mindig pozitív változás a félévben 30 százalékkal alacsonyabb eredményhez képest, a javulás azonban már nem szembetűnő mértékű. A szegmens eredményét erősen csökkentette az erős forint, a dollárban növekvő olajárak ugyanis forintban valójában csökkentek a negyedév során értelemszerűen negatívan befolyásolva az üzletág eredményét (más kérdés, hogy közben a teljes cég ennél többet nyert ezen, hiszen ennek köszönhető, hogy a gázüzlet nem veszteséges). Itt azonban más tényezők is szerepet játszottak. A vártnál jobban csökkent az olajkitermelés - noha a gyorsjelentés szerint a csökkenés csupán átmeneti és csak erre a negyedévre vonatkozik - és gázból pedig ha kevesebbet nem is, de alacsonyabb fűtőértékűt hoztak a felszínre.

A feldolgozás és kereskedelmi üzletág eredménye még ennél is nagyobb mértékben 32 százalékkal csökkent. Az ok a gyorsjelentés szerint itt is a forint dollár árfolyamalakulásban keresendő, ami miatt a forintban számított árrés jobban csökkent még a késleltetett kokszoló üzembe helyezése által okozott 2 milliárd forintot meghaladó mértékű megtakarításnál is. Nem jelent pozitív hírt a hazai kiskereskedelmi értékesítés változatlanul maradása, miközben a hazai motorikus üzemanyagértékesítés a Molnál a piac növekedését meghaladó mértékben nőtt (6,5 százalék szemben a 4 százalékkal).

Folyamatos árolyamerősödés

Összességében a gyorsjelentés alapján levonható a következtetés, hogy a Mol idei első háromnegyedéve elsősorban a más hazai gazdasági szereplőknek egyre több gondot okozó erős forint következtében hatalmas arányú javulást mutat - igaz a képet torzítja, hogy a tavalyi év a gázveszteségek miatt példátlanul rossz bázist jelent. A tisztább kép kialakítását inkább elősegítheti a félévhez illetve az elemzői várakozásokhoz való hasonlítás, mely rendre csökkenő mértékben ugyan de még mindig pozitív meglepetést hoz minden három hónap elteltével. A pozitív meglepetés ugyanakkor lassan úgy tűnik, minden alkalommal bele is épül az árfolyamba, hiszen a gyorsjelentést megelőzően most is folyamatos árfolyamerősödés volt megfigyelhető (igaz ennek egy része vélhetően a Mol időközben leállított sajátrészvényvásárlásainak volt köszönhető).

A mostani gyorsjelentés alapján minden esély megvan arra, hogy a Mol egy kiváló évet zárjon majd. Ugyanakkor vélhetően sem itthon sem külföldön nem szolgál örömére a befektetőknek, hogy ennek legnagyobb része most sem a társaságon múló - pedig mind a maradékfeldolgozó 6,7 milliárdos hozzájárulása, mind a Slovnaft 5,2 milliárdos eredménye jó hír - tényezőknek köszönhető, sokkal inkább a forint-dollár árfolyamalakulásnak, ami jövőre ugyanúgy alakulhat kedvezőtlenül is. Erre a helyzetre csak a gázüzletág helyzetének végleges rendezése hozhat majd valamilyen számolható megoldást, ami a helyreteheti a jelenleg az ötezer forintos szintet jóideje csak időlegesen elhagyni képes árfolyamot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!