Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közép-európai multi jöhet létre a Mol-Slovnaft társulásával

2002.11.25. 09:56
Az eddigi legnagyobb magyar tőkekihelyezésnek, egyben szlovákiai külföldi tőkebefektetésnek számít az a tranzakció, melynek keretében a Mol készpénzért, illetve saját részvényeiért cserébe 31,6 százalékkal növeli tulajdonrészét a Slovnaftban - jelentette ki Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója vasárnap Pozsonyban a két cég közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Több szempontból is rekordnak számít a Mol és a Slovnaft között tegnap ünnepélyes keretek között Pozsonyban aláírt megállapodás, melynek értelmében a Mol 67,8 százalékos tulajdonossá léphet elő a Slovnaftban. A magyar olajcég a Slovnaft részvényeinek 31,6 százalékát birtokló Slovintegra és Slovbena társaságoktól 85 millió dollár készpénzért, 984 ezer - normál, a BÉT-re bevezetett - A sorozatú és egy zártkörű alaptőke-emelés keretében 6 ezer forintos áron kibocsátott, 9 millió 817 ezer 578 darab C sorozatú, 1001 forint névértékű Mol-részvényért megveszi azok összes (6 millió 520 ezer 691) Slovnaft-részvényét.

A legnagyobb magyar befektetés külföldön

A teljes tranzakció értéke - mint Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója elmondta - mintegy 360 millió dollár. Ez - ha hozzávesszük a korábban a Slovnaftra már elköltött 262 millió dollárt - a legnagyobb Magyarországról kiinduló külföldi befektetés. Szlovákiában ugyanakkor ez lesz a legnagyobb külföldi befektetés. A két szlovák társaság a tranzakció során megszerzi a Mol 9,99 százalékot kitevő részvénycsomagját több mint 250 millió dollár értékben, amivel bármilyen korábbi szlovákiai tőkekihelyezést megelőz.

A Slovnaft igazgatósági elnöke, egyben a legutolsó közgyűlés óta a Mol felügyelőbizottsági tagja, Slavomir Hatina által irányított két szlovák társaság közel 10 százalékos tulajdonszerzése és az alaptőke-emelés a Molban egyben azt is jelenti, hogy a Mol korábbi tulajdonosainak tulajdonrésze csökken. A magyar állam már nem 25, hanem csupán valamivel több mint 22, az OMV pedig 9 százalék körüli részesedést fog birtokolni, amivel csak a harmadik legnagyobb tulajdonos címére tarthat igényt. Az ÁPV Rt. viszont a Mol legnagyobb tulajdonosa marad.

Stabil tulajdonosi szerkezet

A tranzakciót mindkét ország versenyhivatalának jóvá kell még hagynia, majd ezt követően kerülhet sor arra a nyilvános vételi ajánlatra, amit a Mol tesz a szlovák törvények értelmében a Slovnaft többi részvényesének. A két szlovák társaság a versenyhivatali eljárások lezárulta után - az ügylet első részének jóváhagyása szlovák részről több hónapot vett igénybe - jelentős mértékű adófizetésre is kötelezett lesz. Számukra ugyanis ez nagyjából 2200 koronás (megközelítőleg 52 dolláros) árfolyamon történő eladással egyenértékű ügylet. Hatina nyilatkozata szerint nagyjából ezt fedezi az a 85 millió dollár, amit a Mol készpénzben fizet a Slovnaft-részvényekért.

A megállapodás keretén belül a szlovák tulajdonos a zárást követő 3 évre szóló részleges eladási korlátozást vállalt a Mol-részvényekre (talán ezért kellett az egyszázaléknyi A sorozatú részvény). A megállapodás ugyanakkor közelebbről nem részletezett vételi, illetve eladási jogokat is tartalmaz. Ezek közül a két cég képviselői csak a Mol - a 3 év lejárta után is érvényes - elővételi jogát emelték ki. Ezen jogok kikötésével a Mol vezetői elmondásuk szerint stabil tulajdonosi szerkezetet kívántak létrehozni, amely különösen fontos a - ma kihirdetésre kerülő - stratégiai elképzeléseik megvalósításához.

A megállapodás részben magyarázatot ad a Mol vezetőinek törekvésére, hogy jogot kapjanak saját hatáskörben zártkörű alaptőke-emelést végrehajtani. Egyetlen - talán nem is olyan meglepő - új eleme, hogy a Slovnaft-részvények eladói készpénz helyett a Molban kapnak részesedést. Az árfolyamra túl nagy hatást várhatóan nem gyakorol majd a megállapodás - hacsak az elemzők nem ítélik túl drágának a korábbi 36 helyett most már 50 dollár feletti, a JP Morgan által fairnek ítélt Slovnaft-részvényárat - hiszen a többségi részesedés elérését korábban is biztosra vette a piac.