Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Közép-európai multi jöhet létre a Mol-Slovnaft társulásával

2002.11.25. 09:56
Az eddigi legnagyobb magyar tőkekihelyezésnek, egyben szlovákiai külföldi tőkebefektetésnek számít az a tranzakció, melynek keretében a Mol készpénzért, illetve saját részvényeiért cserébe 31,6 százalékkal növeli tulajdonrészét a Slovnaftban - jelentette ki Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója vasárnap Pozsonyban a két cég közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Több szempontból is rekordnak számít a Mol és a Slovnaft között tegnap ünnepélyes keretek között Pozsonyban aláírt megállapodás, melynek értelmében a Mol 67,8 százalékos tulajdonossá léphet elő a Slovnaftban. A magyar olajcég a Slovnaft részvényeinek 31,6 százalékát birtokló Slovintegra és Slovbena társaságoktól 85 millió dollár készpénzért, 984 ezer - normál, a BÉT-re bevezetett - A sorozatú és egy zártkörű alaptőke-emelés keretében 6 ezer forintos áron kibocsátott, 9 millió 817 ezer 578 darab C sorozatú, 1001 forint névértékű Mol-részvényért megveszi azok összes (6 millió 520 ezer 691) Slovnaft-részvényét.

A legnagyobb magyar befektetés külföldön

A teljes tranzakció értéke - mint Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója elmondta - mintegy 360 millió dollár. Ez - ha hozzávesszük a korábban a Slovnaftra már elköltött 262 millió dollárt - a legnagyobb Magyarországról kiinduló külföldi befektetés. Szlovákiában ugyanakkor ez lesz a legnagyobb külföldi befektetés. A két szlovák társaság a tranzakció során megszerzi a Mol 9,99 százalékot kitevő részvénycsomagját több mint 250 millió dollár értékben, amivel bármilyen korábbi szlovákiai tőkekihelyezést megelőz.

A Slovnaft igazgatósági elnöke, egyben a legutolsó közgyűlés óta a Mol felügyelőbizottsági tagja, Slavomir Hatina által irányított két szlovák társaság közel 10 százalékos tulajdonszerzése és az alaptőke-emelés a Molban egyben azt is jelenti, hogy a Mol korábbi tulajdonosainak tulajdonrésze csökken. A magyar állam már nem 25, hanem csupán valamivel több mint 22, az OMV pedig 9 százalék körüli részesedést fog birtokolni, amivel csak a harmadik legnagyobb tulajdonos címére tarthat igényt. Az ÁPV Rt. viszont a Mol legnagyobb tulajdonosa marad.

Stabil tulajdonosi szerkezet

A tranzakciót mindkét ország versenyhivatalának jóvá kell még hagynia, majd ezt követően kerülhet sor arra a nyilvános vételi ajánlatra, amit a Mol tesz a szlovák törvények értelmében a Slovnaft többi részvényesének. A két szlovák társaság a versenyhivatali eljárások lezárulta után - az ügylet első részének jóváhagyása szlovák részről több hónapot vett igénybe - jelentős mértékű adófizetésre is kötelezett lesz. Számukra ugyanis ez nagyjából 2200 koronás (megközelítőleg 52 dolláros) árfolyamon történő eladással egyenértékű ügylet. Hatina nyilatkozata szerint nagyjából ezt fedezi az a 85 millió dollár, amit a Mol készpénzben fizet a Slovnaft-részvényekért.

A megállapodás keretén belül a szlovák tulajdonos a zárást követő 3 évre szóló részleges eladási korlátozást vállalt a Mol-részvényekre (talán ezért kellett az egyszázaléknyi A sorozatú részvény). A megállapodás ugyanakkor közelebbről nem részletezett vételi, illetve eladási jogokat is tartalmaz. Ezek közül a két cég képviselői csak a Mol - a 3 év lejárta után is érvényes - elővételi jogát emelték ki. Ezen jogok kikötésével a Mol vezetői elmondásuk szerint stabil tulajdonosi szerkezetet kívántak létrehozni, amely különösen fontos a - ma kihirdetésre kerülő - stratégiai elképzeléseik megvalósításához.

A megállapodás részben magyarázatot ad a Mol vezetőinek törekvésére, hogy jogot kapjanak saját hatáskörben zártkörű alaptőke-emelést végrehajtani. Egyetlen - talán nem is olyan meglepő - új eleme, hogy a Slovnaft-részvények eladói készpénz helyett a Molban kapnak részesedést. Az árfolyamra túl nagy hatást várhatóan nem gyakorol majd a megállapodás - hacsak az elemzők nem ítélik túl drágának a korábbi 36 helyett most már 50 dollár feletti, a JP Morgan által fairnek ítélt Slovnaft-részvényárat - hiszen a többségi részesedés elérését korábban is biztosra vette a piac.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!