Auguszta
-3 °C
2 °C

Offshore cégbe kerültek a Mol saját részvényei

2006.03.10. 08:40
Közel 700 millió euróért cserébe egy Jersey-szigetén bejegyzett céghez kerül a Mol sajátrészvény-állománya. Az offshore társaság a nemzetközi tőkepiacról szerez befektetőket az ügylet finanszírozásához, írta a Napi Gazdaság.
Jersey szigetén új Mol-nagytulajdonos születhet március 10-én, amely kétséget kizáróan az eddigi legszebb nevű a tulajdonosok között. A Magnolia Finance Ltd. offshore társaság, amely - ha ma valóban aláírásra kerülnek a tranzakciós dokumentumok -, megvehet a Mol tulajdonában levő 7 millió 411 ezer 696 saját részvényből legalább 6 millió darabot, vagy a tranzakció sikerétől függően akár az összeset is.

A virágnév a sok korábbi találgatás ellenére most sem valamelyik inkognitóban lévő nagy orosz olajcéget vagy sejket takarja, hanem pénzügyi befektetőket, akiket - hasonlóan egy nemzetközi részvénykibocsátáshoz - a Morgan Stanley szervez.

A Magnolia egy speciális, lejárat nélküli, átváltható értékpapírt fog árulni a befektetőknek, amellyel hozzávetőlegesen 690 millió euró jöhet össze a társaság számlájára (ez a szám feltehetően a 6 millió darab részvényhez tartozik, ha az összes saját részvényt eladják, akkor az összeg is nagyobb lehet).

Ez azt jelenti, hogy egy Mol-részvényre 115 euró jut, ami jóval a mostani 82-83 eurós piaci ár felett van. Ezt a pénzt a Mol kapja az eladott saját részvényekért, amelyekre negyedévenként mintegy 6,5 millió eurót fizet a Magnoliának (amely vélhetően ezt a befektetőknek adja tovább) és az offshore cégé lesz a befolyó osztalék is, amit az újabb Mol-részvények vásárlására fordít majd, írta a Napi Gazdaság.

A speciális átváltható értékpapírt lejegyző befektetők 3,75 százalékos éves eurókamatot kapnak majd, papírjukat pedig 2011 és 2016 között átválthatják Mol-részvényekre, de azokat a Mol azonnal vissza is vásárolhatja piaci áron. A tranzakció lényegében arra szolgál, hogy a Mol a részvények közvetlen piacra dobása nélkül megvehesse vagy az ÁPV kezében lévő 10, vagy a BNP-nél levő 6,9 százalékos Mol-részvénycsomagot az idén úgy, hogy azzal ne ütközzön a jogszabályban rögzített 10 százalékos sajátrészvény-tartási korlátba.

A cég a tranzakció után - némileg ellentétesen a törvény szellemével - közvetve több mint 24 százaléknyi saját részvény felett rendelkezik majd. Eközben a társaság jelentős készpénzhez is jut, amivel nem növeli eladósodottságát, és így megmaradhat a befektetésre ajánlott adósok között. Habár a társaság közleménye szerint nem tulajdonosa sem közvetlenül, sem közvetetten a Magnoliának, a részvényeket birtokló céget az opciós megállapodások miatt konszolidálni fogja.

A folyamat eredményeként a mostani sajátrészvény-csomag legalább öt évig nem kerül piacra, és ha a Mol lehívja az ÁPV-s részvényekre vonatkozó opcióját, még a részvényenkénti eredménye is nőni fog nyolc százalékkal, mivel azok nem számítanak be a részvényszámba.